Szerző: Bizó Dániel

2005. január 19. 17:25

Rosszul zárult, de végre nyereséges évet tudhat maga mögött az AMD

A világ második számú processzor- és flashmemória-gyártója, az amerikai Advanced Micro Devices (AMD) ugyan kiábrándító negyedik negyedéves jelentést tett közzé tegnap, de a sokáig az Intel árnyékában éppen hogy vegetáló társaság végre újból nyereséges évet zárt.

[HWSW] A világ második számú processzor- és flashmemória-gyártója, az amerikai Advanced Micro Devices (AMD) ugyan kiábrándító negyedik negyedéves jelentést tett közzé tegnap, de a sokáig az Intel árnyékában éppen hogy vegetáló társaság végre újból nyereséges évet zárt.

A forgalom 42 százalékos ugrással elérte az ötmilliárd dollárt, túlszárnyalva a 2000-eset, mely a vállalat történetének eddigi legjobb éve. A nyereség eközben mindössze szerény 91 millió dollárt tett ki, amely kevesebb mint tizede az akkorinak, azonban ez is hatalmas előrelépés a tavalyi 274 millió dolláros veszteséghez képest, főként, hogy előbbi tartalmaz 51,6 milliónyi rendkívüli kiadást is.

Sikertelen hajrá

Az éves léptékben nézve pozitív fejleményeket közelebbről szemügyre véve azonban a tavaly negyedik negyedéves eredmény alulmúlta a várakozásokat. Az AMD egy hete profitfigyelmeztetést tett közzé a flash-üzletág teljesítményének gyengélkedése miatt. Bár az AMD-t a legtöbben mint processzorgyártót jegyzik, forgalmának több mint 40 százaléka flash memóriák értékesítéséből származik, melyeket a Fujitsuval közösen működtetett vegyesvállalat gyárt. Az AMD a flashpiacon tapasztalt, nem várt erősségű árversenyre hivatkozott. A tőzsde rosszul reagált, a cég papírjainak árfolyama másnap 25 százalékot esett. Az Intel eközben várakozásokat meghaladó eredményekről számolt be.

A PC-processszorpiac nagyjából hatodát birtokló AMD éves szinten utoljára 2001-ben mutatott fel némi profitot. Ám addigra már egyértelműen látszott, hogy a cég pályája az általános világgazdasági és informatikai válság, valamint az Intel igen erőteljes marketingtevékenységének kiszorító hatása következtében lejtőre került. Az elmúlt két évben a felhalmozott veszteség 1,6 milliárd dollárra hágott.

Elképzelhető, hogy az AMD flashpiaci elsőségét a harmadik negyedév során elhódító Intel, sorozatos baklövései és az AMD előretörése miatt flash-üzletági stratégiáját alárendeli a processzor-üzletágnak annak érdekében, hogy ott támadhasson vissza memóriákból származó forgalomtól függő kisebbik riválisának. Ez arra kényszerítheti az AMD-t hosszabb távon, hogy a processzorokból származó nyereségből kereszt finanszírozza a memóriagyártást, csökkentve a marketingre és kutatás-fejlesztésre fordítható erőforrásokat.

Dübörög az Opteron és az Athlon 64

A hagyományosan erős negyedik negyedévben az AMD 1,26 milliárd dolláros forgalmat generált, és 20 millió dollár működési nyereséget tudott felmutatni. A nettó eredmény azonban 30 milliós veszteséget mutat, mely tartalmaz egy 49 milliós egyszeri tételt is, mely a hitelállománnyal kapcsolatos. A harmadik negyedévben 44, egy évvel korábban 43 millió dollár nyereség képződött, hasonló nagyságú forgalom mellett.

Az Athlon és Opteron processzorokért felelős Computation Products Group (CPG) a flash-üzletággal szemben remekelt. A harmadik negyedéves forgalmat 9, az egy évvel korábbit 26 százalékkal szárnyalta túl. A működési eredmény 89 millió dollárt tett ki 730 milliós értékesítés mellett. A várakozásoknak megfelelően az értékesítés fele már Athlon 64 processzorokból származik. A vállalat állítása szerint továbbá mindegy termékvonalán két számjegyű bővülés volt tapasztalható a leszállított darabszám tekintetében. Az idei évben az Opteron processzorok a társáság történetében példátlan sikereket értek el a szerverek piacán. Az AMD korábban ismertetett tervei szerint 2004 végére a piac 10 százalékát tervezte megszerezni, volumen alapján.

A Memory Group forgalma a harmadik negyedévhez képest hat, az előző évihez képest 11 százalékkal csökkent, és 504 millió dollárt tett ki. A működési veszteség 39 millió dollár volt, szemben a harmadik negyedévben produkált 15 milliós nyereséggel.

Az elemzői konszenzus az idei évre 5,24 milliárdos forgalom mellett 217 millió dollár nettó nyereséget prognosztizál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról