Szerző: Budai Péter

2005. január 18. 11:30

Hamarosan a pénztárgépeken is Windows fog futni

[BetaNews/HWSW] A Microsoft ismét egy új piac meghódítását készíti elő: a Windows már nem csak a boltok polcain, hanem a boltok pénztárgépeiben is megtalálható lesz. A múlt évben útjára bocsátott Smarter Retailing kezdeményezés keretein belül a szoftveróriás most a Windows XP Embedded beágyazott operációs rendszer egy új változatát mutatta be, ami kifejezetten kereskedelmi egységek számára készült. A szoftver jelenleg a Windows for Point of Service névre hallgat; várható megjelenési ideje 2005 tavaszára tehető.

[BetaNews/HWSW] A Microsoft ismét egy új piac meghódítását készíti elő: a Windows már nem csak a boltok polcain, hanem a boltok pénztárgépeiben is megtalálható lesz. A múlt évben útjára bocsátott Smarter Retailing kezdeményezés keretein belül a szoftveróriás most a Windows XP Embedded beágyazott operációs rendszer egy új változatát mutatta be, ami kifejezetten kereskedelmi egységek számára készült. A szoftver jelenleg a Windows for Point of Service névre hallgat; várható megjelenési ideje 2005 tavaszára tehető.

Specializált Windowsok a kereskedelembe

A beágyazott operációs rendszer fejlett plug-and-play támogatásával leegyszerűsíti a külső hardvereszközök csatlakoztatását, ami a vállalat tájékoztatása szerint egyedülálló a bolti megoldások körében. "A Smart Retailinggel kapcsolatos jövőképünkben olyan, kereskedelemben használt szoftvermegoldások várhatóak, amik kihasználják a Microsoft .NET Framework integrációs képességeit, és szabványokon alapuló rendszerek képében biztosítanak hosszútávú előnyöket a kereskedelmben" -- nyilatkozta Brian Scott, a Microsoft kereskedelmi és vendéglátóipari megoldások fejlesztésével foglalkozó részlegének menedzsere.

A Windows Embedded operációs rendszerre építve a Microsoft olyan specializált platformokat készít, amik egy adott iparág vagy technológiai terület problémáira nyújtanak közvetlen megoldást. Az operációs rendszerre a fejlesztők ugyanazokkal az eszközökkel készíthetik el szoftvereiket, mint bármely más Microsoft platformra, azonban kihasználhatják annak különleges, csak az adott szektorra jellemző képességeit is.

A Windows nagy és instabil?

Gyakori vélemény a kisgépek és elektronikai eszközökben megjelenő Windows operációs rendszerek kapcsán, hogy azok biztosan túl nagy memória és merevlemezterületet igényelnek, valamint túl sok komponenst tartalmaznak, amik mind hibalehetőséget jelenthetnek például a kereskedelmben történő felhasználásban, ahol egy percnyi leállás azonnal érzékelhető problémát okoz.

Az utóbbi véleményt rögtön cáfolja, hogy a Windows irodai, otthoni és még nagyvállalati felhasználásra is tapasztalhatóan alkalmas, és a hibák száma nagyon alacsony, különösen, ha nem telepít a felhasználó minden nap új szoftvereket a számítógépére, és nem "berheli szét", ahogy azt az informatika iránt érdeklődők gyakran teszik. Jelenleg a legnagyobb problémát a biztonsági rések jelentik, azonban ez egy zárt rendszer esetében remélhetőleg nem jelent majd akkora problémát -- nem lenne kellemes, ha egy DoS támadás, vagy egy féreg miatt leállnának egy szupermarket pénztárgépei. Erre várhatóan többféle megelőző megoldás is rendelkezésre áll majd.

Ami a rendszer méretét, stabilitását és skálázhatóságát illeti, érdemes megjegyezni, hogy a tenyérgépekhez szánt Windows CE 500 komponensből áll, amik közül nem mind kötelező ahhoz, hogy a rendszer működni tudjon. A legkisebb futtatható Windows CE operációs rendszer mindössze 200 kilobájt memóriát igényel, a legáltalánosabb komponensek telepítésével ez 4 megabájtra nő. A rendszer valamennyi képességét kihasználva -- hálózatkezelés, vezeték nélküli kommunikáció, Windows shell, RDP, internetböngésző, Windows Media Player, COM/DCOM -- már elérheti a 18 megabájtot is.

Ezzel szemben a Windows Embedded 12 ezer komponenssel rendelkezik, -- ebből mellesleg 9 ezer komponens opcionális driver -- a legkisebb működő rendszer mérete pedig 5 megabájt. Ezzel még túl sokat nem lehet kezdeni, hiszen még csak bootolni és futni tud. Egy átlagos Windows XP Embedded szoftverkonfiguráció 40 megabájtnál kezdődik, ami az asztali Windows XP operációs rendszereknél lényegesen kisebb. Ezekben a verziókban csak azok a komponensek találhatóak meg, amik az adott felhasználási területen valóban szükségesek.

A biztonság kérdése

A Windows XP Embedded operációs rendszerben is megtalálhatóak a Windows XP SP2 biztonsági szempontból kritikus javításai. Azonban egy beágyazott Windows lényegesen biztonságosabb tud lenni, mint egy átlagos irodai vagy otthoni számítógép, hiszen csak azok a hálózati kommunikációs protokolok találhatóak meg a rendszerben, amikre ténylegesen szükség van. A legtöbb biztonsági rés a DCOM és az RPC segítségével aknázható ki; ha ezek nem képezik részét a rendszernek, a behatolóknak és a vírusoknak nincs esélyük.

Tetszőleges felület alakítható ki

A Windows XP Embeddedben lehetőség van arra, hogy a hagyományos Windows megjelenés helyett saját, egyéni felület álljon rendelkezésre. Az ilyen célra készített felhasználói felület gyakran HTML/DHTML alapú oldalakra épül. Mind a Windows CE, mind a Windows XP Embedded képes arra, hogy a megszokott Windows felület köszönjön ránk, és alkalmazásainkat azon keresztül futtassuk, azonban az is megoldható, hogy a Windows shell helyett rögtön az általunk készített alkalmazás induljon el.

Az így létrehozott operációs rendszeren a felhasználó nem tudja elérni az asztalt (mivel nincs is), nem fér hozzá a vezérlőpulthoz (mert ilyen sincs), és gyakorlatilag csak arra képes a Windows Embeddedet futtató eszközzel, amire azt tervezték. Ezeket a lehetőségeket kihasználva szinte saját operációs rendszer is írható, ami valójában a Windows XP Embedded képességeire épül.

A fejlesztési munkálatok ugyanúgy elvégezhetőek a .NET keretrendszer felhasználásával, mint más Windowson, így C#, C++ vagy Visual Basic nyelveken is programozható a rendszer, és nem kell egy homlokegyenest különböző programozási módszert, sem függvénykönyvtárakat megismerni. Windows CE és Windows XP Embedded alól elérhető a Win32 API réteg, az MFC (Microsoft Foundation Classes), az ATL (Active Template Libraries) is. Már készül a DirectX kézigépekre és beágyazott rendszerekhez szánt változata is, ám várhatóan az igazi áttörést a 3D-s, effektekkel ellátott felületek terén csak az Avalon, a Longhornban debütáló prezentációs réteg hoz majd ezekre a gépekre is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.