:

Szerző: Ady Krisztián

2005. január 14. 14:11

A Panasonic az Olympus segítségével lép be a digitális tükörreflexes fényképezőgépek piacára

[HWSW] Az Olympus és a Panasonic márkanevű termékeket gyártó Matsushita Electric bejelentette, hogy aláírták a megállapodást a 4/3-os (Four Thirds System) rendszernek megfelelő, cserélhető objektívű digitális tükörreflexes (SLR) fényképezőgépek közös fejlesztéséről. A megállapodás értelmében a két cég közös technológiai és termékfejlesztést valósít meg.

Egyre népszerűbb digitális SLR-ek

A megállapodás célja a digitális tükörreflexes fényképezőgépek iránt gyorsan növekvő piaci igények kielégítése úgy, hogy egyesítik az Olympus fényképezőtechnológiáját a Panasonic digitális kép- és videofeldolgozási technológiáival, illetve új koncepciókat dolgoznak ki az SLR fényképezőgépek újabb generációi számára.

A két cég megegyezett abban, hogy a 4/3-os szabványnak megfelelő SLR fényképezőgépekhez közösen fejleszti ki a készülékházakat, a cserélhető objektíveket és más kapcsolódó perifériákat, ugyanakkor egyénileg alkotják meg saját digitális kameráikat. A 4/3-os szabvány széleskörű elterjesztése érdekében a két cég más vállalatokat is ösztönözni próbál majd arra, hogy alkalmazza ezt a szabványt, és gyártson ehhez igazodó termékeket.

Régi-új fényképezőgépek

Az említett szabványnak megfelelő első termékek a professzionális közönséget megcélzó Olympus E-1 és a hozzá kapcsolódó E-System objektívek, vakuk és más kiegészítők voltak, melyeket az Olympus 2003 októberében dobott piacra. Ezt követte 2004 decemberében a szintén Olympus márkájú, de már szélesebb felhasználói rétegnek szánt E-300-as digitális tükörreflexes fényképezőgép.

Az Olympusszal kötött megállapodás aláírásával együtt a Panasonic is belép az SLR fényképezőgépek piacára, mellyel tovább kívánja növelni piaci részesedését.


Olympus E-300 (forrás: dpreview.com)

A 4/3-os rendszer

A "Four Thirds System" elnevezésű rendszer a 4/3-os típusú képérzékelő használatán alapul, előnye, hogy a lencseillesztékek szabványát is meghatározza, biztosítva ezáltal a 4/3-os szabvány alapján előállított készülékházak, illetve objektívek közti kompatibilitást, függetlenül attól, hogy melyik gyártó termékéről van szó.

A 4/3-os szabványt először 2002 szeptemberében jelentette be az Olympus Corporation és az amerikai Eastman Kodak Company, mára pedig csatlakozott hozzájuk a Fuji Photo Film, a Sanyo, a Panasonic és a Sigma.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.