Szerző: Budai Péter

2005. január 14. 10:52

Hétféle változatban jelenik meg a Windows Longhorn?

[WinSuperSite/WinBeta/HWSW] A WinSuperSite friss információk birtokába jutott az új generációs Windows operációs rendszerrel, a Longhornnal kapcsolatban. A sorozatos késlekedéseket elszenvedő szoftverre még 2006 közepéig biztosan várni kell, azonban idén több előzetes verzió megjelenésére is számítani lehet, hogy mind a fejlesztők, mind a hardvergyártók időben megkezdhessék saját megoldásaik készítését az új operációs rendszerre.

A kiadás időpontja fix

A Longhorn ütemterve a jelenlegi információ szerint a következő:

  • 2005 március: Longhorn Milestone 9 (M9), a platform véglegesítésének mérföldköve
  • 2005 május vége: Longhorn Beta 1
  • 2005 október: Longhorn Beta 2
  • 2006 február vége: Longhorn Release Candidate 0 (RC0)
  • 2006 április: Longhorn Release Candidate 1 (RC1)
  • 2006 május 24: Longhorn release to manufacturing (RTM), a sorozatgyártás megkezdése

Az ütemtervvel kapcsolatban két furcsaság is felfedezhető: az első az RC0 kiadás léte, amire legutóbb a Windows Millenium Edition (Me) fejlesztésekor volt példa. Az RC0 kiadás azért szükséges, hogy a Microsoft szoftver- és hardverfejlesztő partnerei időben megkezdhessék megoldásaik tervezését, létrehozását és tesztelését, hogy az a végleges operációs rendszerrel minden szempontból kompatibilis legyen.

A másik érdekesség, hogy a legpontosabb ütemterv-időpont a termék gyártásának megkezdésével kapcsolatban áll rendelkezésre, ami jelzi, hogy a Microsoft mindent meg fog tenni, hogy a Longhorn ne csússzon el az eredetileg kitűzött időponthoz képest. Ismerve a fejlesztés közben potenciálisan felmerülő, kiszámíthatatlan problémák gyakoriságát és súlyát, ez csak úgy tartható, ha a fejlesztés során egyes összetevők kimaradnak, vagy nem teljes egészében készülnek el. Ez történt a WinFS esetében is -- a Microsoft forradalmian új fájlrendszerére reálisan csak a Longhorn Server vélhetően 2007-es megjelenése után lehet számítani.

Többféle változatban lesz elérhető

Korábban a vállalat elegendőnek találta egyetlen béta-változat kiadását, azonban a legújabb koncepció szerint kettő is meg fog jelenni. Az ütemterven túl fény derült arra is, hogy milyen elképzelések merültek fel az operációs rendszer különféle kiadásaival kapcsolatban. Ezek még 2006-ig természetesen változhatnak, azonban jelenleg úgy tűnik, hogy még a Microsoft Windows XP kiadásainál is jóval több specifikus változat megjelenésére számíthatunk. Ezek a következőek:

  • Longhorn Starter Edition: Ez a változat a Windows XP Starter Edition mintájára készül.
  • Longhorn Home Edition: A Windows XP Home Edition leváltására érkezik.
  • Longhorn Premium/Media Center Edition: A Longhorn Home Edition képességein túl új médiaképességekkel bővíti a rendszert. Hasonló lesz a most is elérhető Windows XP Media Center Edition-jöz.
  • Longhorn Professional Edition:A Windows XP Professional mintájára készül.
  • Longhorn Small Business Edition: Kisvállalatok számára kialakított Longhorn, a jelenlegi információk szerint nem sokban tér el a Professional Edition-től. A legvalószínűbb, hogy más -- akár Office -- termékek alkothatják a rendszer részét.
  • Longhorn Mobility/Tablet PC Edition: A Windows XP Tablet PC Edition mintájára készül.
  • Longhorn "Super" Edition: Ha valóban hinni lehet a híreknek, és lesz ilyen kiadás -- természetesen ettől eltérő néven számíthatunk rá -- akkor az tartalmazni fogja a Home, Premium, Professional, Small Business és a Tablet PC kiadások valamennyi képességét.

Az itt felsorolt terméknevek a források elmondása szerint még messze nem tekinthetőek véglegesnek, és a Starter Edition kivételével mind elérhető lesz 32 (x86) és 64 (x64) bites kiadásban is. Az is a kezdeti tervek között szerepelt, hogy a Longhort ne lehessen különálló termékként értékesíteni, kizárólag új PC vásárlásával juthasson hozzá az otthoni és irodai felhasználó. Szerencsére ezt a gondolatot azóta már elvetették. Hasonlóan a Windows XP jelenlegi értékesítési modelljéhez, a Longhorn is elérhető lesz dobozos és OEM termékként egyaránt.

Más forrás, más vélemény

Ellenben a WinBeta információi szerint a vállalat azon gondolkodik, hogy a Home és Professional kiadásokat -- amik eredetileg az otthoni és az irodai felhasználást választották külön -- olyan névvel látja el, ami jobban kiemeli a kettő kiadás funkcionalitásának eltéréseit. Ez többnyire összevág a WinSuperSite-on elérhető információkkal, tehát elképzelhető, hogy a Longhorn Small Business Edition váltja majd föl a jelenlegi Windows XP Professional operációs rendszereket.

A Longhorn kiadásaival kapcsolatos végleges információk 2005 júliusa és augusztusa között kristályosodnak ki -- tudatta egy, a vállalthoz közel álló forrás a CES rendezvényen. Ekkor válik el az is, hogy a Media Center és a Tablet PC kiadások valóban külön változatokként lesznek-e elérhetőek, vagy egy közös Longhorn termék részét képezik majd az érintett funkciók. Ebből is látszik, hogy a felsorolt kiadások azt az esetet vázolják fel, ha a Microsoft úgy dönt, hogy számára a lehető legtöbb különböző kiadás az előnyös. Ellenkező esetben nem kizárt, hogy csak két vagy három termékverzióval találkozhatunk.

A Longhorhnnal kapcsolatban hivatalos információkhoz legközelebb az áprilisi WinHEC rendezvényen lehet hozzájutni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról