Szerző: Ady Krisztián

2005. január 13. 14:09

Újabb vírus-féreg hibrid terjed a symbianos okostelefonokon

[infoSync] Újabb okostelefonokon terjedő trójaira, féregre figyelmezteti a mobiltelefon-tulajdonosokat a finn F-Secure. A vállalat szerint a Cabir nyomdokain haladó, a korábban megjelent koncepcióvírus forráskódján alapuló Lasco.A, amely szintén a symbianos, Series 60 platformot futtató okostelefonokat támadja meg.

A vírus-féreg hibrid vezeték nélküli, Bluetooth kapcsolaton keresztül terjed, mégpedig olyan módon, hogy bekapcsolja az okostelefonok esetleg letiltott Bluetooth funkcióját, és bárki számára láthatóvá teszi a készüléket. A Cabir korlátait azonban ez a féreg sem lépi át, miután továbbította magát egy nyitott telefonra, a felhasználónak kell jóváhagynia a Lasco települését. A féreg folyamatosan megfertőzhető telefonokat keres.

A program beépíti magát a tulajdonos telefonján található .SIS alkalmazásokba és telepítőállományokba is, így a telefonról egy másik telefonra küldött, ártalmatlannak tűnő alkalmazás is hordozhatja a vírust. A féreg jelenlétének egyik feltűnő jele, hogy a Bluetooth kapcsolatot nem lehet kikapcsolni.

A vírus-féreg hibrid azt is megakadályozza, hogy az okostelefon tulajdonosa antivírus szoftvert telepítsen Bluetooth felületen keresztül a telefonra, viszont a telefonok beépített böngészőjét használva, webről vagy wapról telepíthetők a Lasco.A eltávolítására készített programok.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról