Szerző: Ady Krisztián

2005. január 12. 11:55

Január hatodikán eltűnt a netről a Win32/Sober.I féreg

Meglepő adatokat szolgáltat az Eset NOD32 víruslaborja: a hosszú ideig listavezető Win32/Sober.I féreg január hatodika óta nem ad életjelet magáról, a féreg hipp-hopp eltűnt az internetről. A féreg eltűnése főként azért meglepő, mert az antivírus cégek nem számoltak be arról, hogy a féreg csak korlátozott ideig működne.

[HWSW] Meglepő adatokat szolgáltat az Eset NOD32 víruslaborja: a hosszú ideig listavezető Win32/Sober.I féreg január hatodika óta nem ad életjelet magáról, a féreg hipp-hopp eltűnt az internetről. A féreg eltűnése főként azért meglepő, mert az antivírus cégek nem számoltak be arról, hogy a féreg csak korlátozott ideig működne.

Az esetből kiindulva elgondolkodtató, hogy az egyes férgek milyen egyéb -- esetleg adatainkat adott időpontban tönkretevő -- funkcióira nem figyelmeztetnek minket az antivírus cégek. További érdekesség, hogy egyes antivírus cégek vírusleírásaihoz tartozó riadófokozat még mindig magas, ha a Sober.I-ről van szó, holott ma már csak azok a gépek fertőzhetnek, amelyeknél a rendszerdátum a ténylegesnél legalább egy héttel korábbira van állítva, tehát egyes cégek egyszerűen észre sem vették, hogy a féreg már nem fertőz tovább.

A Sober.I eltűnésének magyar vonatkozása is van: a több millió levelesládát üzemeltető csehországi Seznam NOD32 statisztikája szerint a fertőzési listán az első helyet a Zafi.B féreg vette át.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról