Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 11. 11:51

Az év végéig nem várható új generációs NVIDIA videochip

Az év végéig nem várható új generációs grafikus gyorsító az NVIDIA műhelyéből -- jövendöli a tekintélyes Goldman Sachs befektetési cég. A prognózis szerint az év során komoly hullámzás várható az NVIDIA és az ATI piaci részesedési adataiban.

"Az NVIDIA bevételeinek közel kétharmadát adó asztali grafikus chipek szegmensében a vállalat az év végéig nem ad ki új architektúrára épülő terméket. Ez lehetőséget ad az ATI számára az előretörésre, amennyiben időben, 2005 közepén elő tud rukkolni R520 kódnevű chipjével" -- áll a Goldman Sachs jelentésében.

NVIDIA NV47 az ATI R520 ellen

Az NVIDIA műhelyében jelenleg csupán az NV40 felfrissített változatain dolgoznak, köztük az NV47 kódnevű lapkán, ami a pletykák szerint nem kevesebb, mint 24 renderelő futószalaggal rendelkezik majd, azonban egyebekben megegyezik a már piacon levő GeForce 6 sorozatba tartozó processzorokkal. Az NV47 megjelenése tavasszal várható, és brutális erejének köszönhetően teljesítmény tekintetében valószínűleg felveszi a versenyt az ATI R520-szal.

Az NV50 kódévre hallgató, új generációs architektúráról egyelőre szinte semmilyen információ nem látott napvilágot. Egyes pletykák szerint a projektet az NVIDIA törölte, mások szerint azonban a fejlesztése a legnagyobb titokban folyik tovább.

Az ATI eközben jól halad az R520 fejlesztésével, a hírek szerint a tervezési szakasz már teljesen lezárult, és elkészültek az első mintapéldányok is a TSMC üzemében. Az R520 gyártásához 90 nanométeres csíkszélességű technológiát használnak. A Goldman Sachs szerint azonban kritikus fontosságú lesz, hogy a TSMC megfelelő kihozatallal tudja-e a chipeket gyártani, bár erről egyelőre korai lenne spekulálni.

Az R520 már a 3.0-s shadereket is támogatni fogja az NVIDIA grafikus kártyáihoz hasonlóan. Iparági források szerint ez a grafikus vezérlő lesz megtalálható a Microsoft következő generációs játékkonzoljában. Az új vezérlő teljesítményével kapcsolatos pletykák szerint az ATI új üdvöskéje akár 48 milliárd shaderművelet/s-os sebességre is képes lehet majd.

Mobil a buli

A Goldman Sachs szerint a számítógépekbe szánt videochipek piacán idén nem sok újdonság várható az NVIDIA háza táján, a befektetési cég azonban mégis optimista a cég kilátásaival kapcsolatban, ugyanis a mobil eszközök szegmensében a vállalalat fényes jövő előtt áll. Az NVIDIA számára kiemelt terület lesz idén a mobiltelefonokba, tenyérgépekbe szánt videochipek szegmense, az eladások és a bevételek negyedévről negyedévre látványosan nőnek majd -- véli a Goldman Sachs.

Az NVIDIA állítása szerint számos szolgáltatóval, fejlesztővel és kiadóval dolgozik együtt azért, hogy minél több olyan alkalmazás jelenjen meg a mobil eszközökre, amelyek az új GoForce chip képességeit kihasználva háromdimenziós megjelenítéssel kápráztatják el a felhasználót. A cég már megállapodott a Motorolával a grafikus processzorainak használatáról a harmadik generációs mobiltelefonokban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról