Szerző: Budai Péter

2005. január 10. 09:25

A Sun visszavonta a FreeBSD-től a Java licencet

[BetaNews/HWSW] A nyílt forrású Unix operációs rendszert készítő FreeBSD Foundation, amely nagyrészt a lelkes felhasználók adományaiból fedezi költségeit, meglehetősen rossz híreket kapott 2004 utolsó napjaiban. A Sun Microsystems bejelentette, hogy visszavonja a FreeBSD SCSL (Sun Community Source Licence) licencét. Mindez azzal jár, hogy az operációs rendszernek nem lehet része a Java keretrendszer.

Egy év után változtatott a Sun

Az SCSL hagyományos és nyílt forrású licencek kombinációja. A hosszú távú együttműködés reményében a FreeBSD 2003 augusztusában írt alá megállapodást a Sunnal, és azóta a Java platform jelentős részét elkészítette operációs rendszeréhez. Nemcsak a Java 1.4.x verziók portolása volt folyamatban, hanem már a Java 5 FreeBSD változata is fejlesztés alatt állt. Mindettől függetlenül azonban úgy tűnik, hogy a Sun és a FreeBSD nem tudtak megegyezésre jutni a licenckérdéseket tekintve.

"Miután megtudtuk, hogy a licenckérelmünket visszautasították a Sun már nem is válaszolt a licenceléssel kapcsolatos megkereséseinkre. Feltételezzük, hogy a FreeBSD Foundation újabb, vélhetően költséges és hosszú megbeszélés-sorozat előtt áll, mielőtt a [Java] bináris állományok bekerülhetnek a disztribúciónkba" -- tudatták véleményüket a FreeBSD projekt vezetői.

A FreeBSD Foundation megjegyezte, hogy szerinte a Sun valamennyi vállalat SCSL licencét fölülvizsgálja, és ahol szükségesnek látja, ott módosítja a feltételeket. A nyílt forrású operációs rendszer alkotói szerint ez elsősorban a Java platform bevételeinek megrendszabályozása céljából történik.

Mi várható?

Ahhoz, hogy egy Unix platform az üzleti alkalmazások és szoftverrendszerek piacán sikereket érhessen el, szükség van egy modern, elismert keretrendszer támogatására, hogy a fejlesztők a lehető legkevesebb munkával legyenek képesek előállítani az üzleti folyamatokat támogató szoftvereket. A jelenleg elérhető disztribúciók szinte kivétel nélkül támogatják a Sun Java keretrendszerét, beleértve a hagyományos Java szoftverek futtatására alkalmas J2SE-t (Java 2 Standard Edition), ami jelenleg az 5-ös verziónál tart, és a J2EE-t (Java 2 Enterprise Edition), aminek az új változatára még egy ideig várni kell.

A J2EE nagvállalati rendszerekhez történő használata esetén szükség van egy alkalmazásszerverre is, amiből számtalan érhető el a legkülönbözőbb platformokra. FreeBSD-re többek között az Oracle Application Server, az Apache és a JBoss is elérhető. Mint látható, több cég szoftverei is épülnek a FreeBSD Java támogatásának meglétére, és annak esetleges megszűnése nem tenne jót az operációs rendszer megítélésének.

Van még egy lehetőség, amit a Unix-világ még nehezen fogad el, mint tényleges alternatíva: a Microsoft .NET keretrendszer Unix/Linux platofrmra készített portolása, a Mono. Ha minden kötél szakad, még az is elképzelhető, hogy a FreeBSD a Java támogatás helyett kénytelen lesz erőteljesebben fókuszálni a Novell által felvásárolt Ximian keretrendszerére. A Mono érdekessége, hogy folyamatosan lépést tart a Microsoft .NET keretrendszer fejlesztéseivel, és azzal egyenértékű fejlesztési platformot kíván nyújtani bármely operációs rendszerre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról