:

Szerző: Ady Krisztián

2005. január 6. 10:46

Letölthető a Microsoft kémprogram-eltávolító alkalmazásának bétaverziója

[HWSW] A korábbi híreknek megfelelően a Microsoft bárki számára letölthetővé tette kémprogram-eltávolító alkalmazásának bétaverzióját, mely FTP-szerverünkről is letölthető. Az 1.0-s bétaváltozat július 31-éig használható.

Átmatricázott szoftver

A feltelepített szoftver lényegében a nemrég felvásárolt Giant Company Software kémprogram-eltávolító alkalmazása, mely indítását követően rögtön frissíti magát az interneten keresztül. A szoftver memóriarezidens modullal is rendelkezik, mely folyamatosan figyelve megakadályozza a kémprogramok települését a számítógépünkre, a közkedvelt Ad-Aware kémprogram-eltávolító alkalmazás csak fizetős változatban hordozza ezt a képességet nyújtó modulját.

Az alkalmazás a SpyNet rendszer használatával rendkívül gyorsan képes reagálni a legújabb kémprogramokra is, a telepítést követően mi magunk dönthetjük el, hogy részt veszünk-e a spyware-ek elleni küzdelemben. A felhasználó által gyanúsnak ítélt alkalmazások bekerülnek a SpyNet adatbázisába, majd a következő frissítéskor már mindenki értesülhet a legújabb spyware felfedezéséről is.

Néhány apró hiba

A Microsoft AntiSpyware elsődleges célját már most is látszólag tökéletesen betölti, hibákat leginkább csak a felhasználói felülettel kapcsolatban lehet találni. Ez valószínűleg az idő szűke miatt történhetett, hiszen a Giantet nem olyan régen vásárolta meg a szoftveróriás, és egy alkalmazás arculatának teljes átalakítása nem kevés energiát igényel. Ezek az apró bugok szinte észrevehetetlenek, és nem is igazán jelentenek gondot, épp ezek képezik azt a különbséget, ami egy béta terméket a véglegestől megkülönböztet.

A talált spyware-ek listája láthatóan egy saját fejlesztésű, kifejthető listakomponensre épül, ahol a gördítősáv és a tényleges lista nem teljesen van minden esetben szinkronban, valamint a gördítősáv a duplakattintást nem megfelelően kezeli, és csak egy kattintásnak érzékeli. A listával kapcsolatos hibák egyébként meglehetősen általánosak a nem-Microsoft szoftverek esetében, mivel az ilyen szinten egyedi listák fejlesztése nem könnyű feladat, és gyakran már meglévő, de nem kiadott Microsoft komponensekre és forrásokra épülnek, amiket a programozóknak saját maguknak kell ilyen esetekben kifejleszteniük.

A másik GUI-val kapcsolatos hiba az alkalmazás folyamataival kapcsolatos. Gyakori, hogy egyes feladatok (például a közösségi szolgáltatáshoz történő kapcsolódás) nem aszinkron, hanem szinkron módon futnak le, ami azzal jár, hogy befejezéséig nem megfelelően, vagy egyáltalán nem frissül az alkalmazás felülete. A listán kívül találtunk még egy bugot, ami szintén a termék származását mutatja: a futó alkalmazásfolyamatok listájában még helytelenül a giantantispyware.exe név szerepel.

Óvatlan felhasználók

A legtöbb kémprogram vagy kéretlen reklámokat megjelenítő szoftver (adware) a hasznosnak ítélt alkalmazások mellett jut be a felhasználó rendszerébe, ez ellen ráadaásul nem véd vírusirtó vagy tűzfal, hiszen a telepítésüket a felhasználók hagyják jóvá azzal a bizonyos "OK" kattintással, amelytől a böngészés vagy a letöltés gyorsulását vagy a korábbiaknál több keresési találatot várnak.

Gyanú esetén használjuk valamelyik internetes keresőt, a világhálón már több adatbázis is létezik, amelyben megtalálhatók a rosszindulatú programok leírásai és potenciális veszélyei. Az egyik ilyet a Computer Associates üzemelteti, és jelenleg több mint 26 ezer kártevő részletes leírását tartalmazza.

Ha számítógépünk szokatlanul viselkedik, váratlanul reklámablakok bukkannak fel, esetleg az akaratunkon kívül megváltozik a böngésző kezdőoldala, mindenképpen gyanakodjunk. Ha a gépünkre menthetetlenül feltelepült a károkozó, keressünk és telepítsünk fel egy olyan programot, amely az ilyenek irtására hivatott, a Lavasoft Ad-Aware és a SpyBot S&D mellett ezentúl a Microsofttól is letölthetünk egy ilyen alkalmazást.

A Microsoft a kémprogram-eltávolító alkalmazás mellett dolgozik egy saját antivírus alkalmazáson is, mely várhatóan még az idén meg fog jelenni. A redmondi óriás még 2003 nyarán vásárolta meg a GeCAD nevű román antivírus-fejlesztő céget.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.