:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 5. 09:34

A 3G-nél tízszer nagyobb sávszélességet kínál a Super 3G mobiltelefonos szabvány

[HWSW] Huszonhat vezető mobilvállalat, köztük a Vodafone, az NTT DoCoMo, a China Mobile, a Cingular Wireless, az NEC, a Siemens és az Alcatel már megkezdték a 3G-t követő, következő generciós szabvány kifejlesztését, amely egyelőre "Super 3G" munkanéven ismert. A jelenleg terjedő 3G-nél akár tízszer nagyobb adatátviteli sebességt biztosító Super 3G szabvány várhatóan 2007-re éri el a végleges állapotot, azonban az, hogy mikor várható a kereskedelmi premier, egyelőre bizonytalan.

Legkorábban az évtized végén

A legnagyobb japán mobilszolgáltató, az NTT DoCoMo tervei szerint már 2009-ben bevezetné a Super 3G-t, azonban e cég kivételezett helyzetben van abban a tekintetben, hogy a világon elsőként indított el kereskedelmi 3G szolgáltatást, még 2001-ben. Japánban már régóta elérhetőek a 3G szolgáltatások, a világ többi részén viszont csak most kezdenek elterjedni. Hazánkban legkorábban az év végén indulhatnak el a kereskedelmi 3G szolgáltatások.

A Super 3G bevezetéséhez nem lesz szükség új hálózatok kiépítésére, azonban a meglevő infrastruktúrát tovább kell fejleszteni a tízszeres adatátviteli sebesség eléréséhez. Az előzetes becslések szerint a költségek elérhetik a meglevő 3G hálózatok telepítésének költségeit. Az NTT DoCoMo prognózisa szerint a saját harmadik generációs hálózatára közel egymilliárd dollárt kell majd költenie, hogy kompatibilis legyen a Super 3G-vel -- jelentette a japán Nihon Keizai Shimbun üzleti napilap.

Tízszeres sebesség mobil videózáshoz

A Super 3G segítségével tízszer nagyobb, a körülményektől függően akár másodpercenként 30-100 megabites adatátviteli sebesség érhető el, ez lehetővé tenné nagyfelbontású digitális televíziós adások sugárzását mobilhálózatokon.

A mobil videoszolgáltatások várható népszerűsége miatt a Super 3G-re költött horribilis összegek minden bizonnyal hamar megtérülnek. Az ARC Group piackutató cég szerint 2008-ban világszerte 250 millióan néznek a mobiltelefonjukon videót, a mobil videoszolgáltatások piaca pedig eléri az 5,4 milliárd dollárt. A Super 3G által lehetővé tett új szolgáltatások élvezetéhez, mint amilyen a videózás vagy a multiplayer játékok, új generációs, a jelenleginél sokkal nagyobb kijelzővel rendelkező mobiltelefonokra lehet szükség, ez ismételt lökést adhat a mobilpiacnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.