Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 4. 10:13

Februárban érkeznek az új Pentium 4 chipek

[HWSW] Belsős források szerint az Intel partnereihez már megérkeztek a legújabb generációs Pentium 4 processzorok első mintapéldányai. A 2 megabájt másodszintű gyorsítótárat tartalmazó chipek piaci premierje február végén várható.

Nagyobb, több, jobb

A kiszivárgott hírek arról szólnak, hogy az új lapkák továbbra is 90 nanométeres csíkszélességgel készülnek, azonban 2 megabájt másodszintű gyorsítótárat tartalmaznak, emellett támogatják a 64 bites utasításokat (EM64T), valamint az EDB (Execute Disable Bit) biztonsági technológiát. A magas hőtermelésnek a noteszgépekbe szánt processzorokból már ismerős Enhanced SpeedStep aktiválásával szeretné elejét venni az Intel.

Az új processzorok jelölése valószínűleg 6xx lesz, vagyis az Intel termékpalettáján a csúcskategóriás Pentium 4 Extreme Edition és az 1 megabájt L2 cache-t tartalmazó Prescott magos Pentium 4 lapkák között foglalnak helyet. A várakozások szerint a nagyobb cache némileg nagyobb teljesítmény biztosít, a hangsúly azonban nem ezen, hanem a megnövekedett funkcionalitáson lesz. A chipekből várhatóan 3,2 és 3,8 GHz közötti változatok látnak napvilágot, természetesen LGA775 tokozásban.

Egy mag nem elég

Az új chipek azt az űrt hivatottak betölteni, amely a 4 GHz-es Pentium 4 törlésével keletkezett az Intel kínálatában. Amint arról beszámoltunk, a vállalat tavaly ősszel döntött úgy, hogy a gyártási nehézségek és a túlzott hőtermelés miatt mégsem dobja piacra felső kategóriás asztali processzorának 4 GHz-es változatát. A cég egyúttal elállt az órajel további növelésétől és erőforrásait a többmagos processzorok kifejlesztésére fordítja.

Az első többmagos asztali Intel processzor, a Smithfield várhatóan az év második felében kerül piacra. A Smithfield az előzetes specifikációk szerint 90 nanométeres csíkszélességgel készül, két magot és kétszer 1 megabájt másodszintű gyorsítótárat, valamint 64 bites utasításokat (EM64T) és puffertúlcsordulás elleni védelmet (EDB) tartalmaz.

Új stratégia a marketingben is

Egyes vélekedések szerint az Intel az asztali gépekbe szánt alkatrészei esetében is bevezet egy olyan márkanevet, mint ami a noteszgépek világában a Centrino. Az új márkanevek bevezetésére legkorábban 2005 közepén kerülhet sor, amikor az Intel kínálatában feltűnnek a kétmagos Pentium processzorok, bennük a különféle biztonsági, virtualizációs, energiatakarékos és teljesítményfokozó technológiákkal. Az új processzorokhoz szánt új chipkészletek is ebben az időben várhatók, várhatóan e két alkatrész alkot majd egy asztali platformot, amelyek együttesen valamilyen megkülönböztető márkanéven kerülnek forgalomba.

Az Intel processzorokkal kapcsolatos stratégiájában az utóbbi időben egyre kevésbé hangsúlyos az órajel, mivel a vállalat belátta, hogy nem feltétlen annak fokozása a legüdvözítőbb út a piaci sikerhez. Az órajel és a teljesítmény növekedésének megtorpanása a gyártási gondok, a fizikai korlátok mellett a piaci tényezőknek is köszönhető, az utóbbi időben ugyanis a PC-k olyan elképesztő mértékben gyorsultak, amelyet kevés szoftver és kevés alkalmazási terület igényelt és indokolt.

Az Intel is belátta, nem az a leghasznosabb, ha a gyártástechnológia fejlődését kimondottan a nagyobb számítási teljesítmény szolgálatába állítja, a cég inkább a felhasználók által igényelt szolgáltatásokra kíván koncentrálni, mint amilyen a megnövekedett biztonság, a menedzselhetőség vagy akár a virtualizáció, amely lehetőséget ad egy processzoron akár több operációs rendszer párhuzamos futtatására.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról