Szerző: Budai Péter

2005. január 4. 10:20

A MacWorld Expón debütálhat az Apple új irodai szoftvercsomagja és az Adobe Creative Suite 2.0

[BetaNews/ThinkSecret] Egy héttel a San Francisóban megrendezendő MacWorld Expo kezdete előtt megérkeztek az első pletykák arról, hogy az Apple lecseréli korosodó AppleWorks irodai programcsomagját. Az új termék iWork '05 névre hallgat, kódneve pedig "Sugar". Az új csomagban várhatóan helyet kap a Keynote 2 és egy új szövegszerkesztő, ami "Pages" névre hallgat.

Apple iWork '05 irodai programcsomag

Az előzetes beszámolók alapján az iWork '05 Mac OS X 10.3.6-ot és 500 megahertzes processzort igényel majd. A szoftver vélhetően hagyományos szériaszám-alapú védelmet kap, ami újdonságot jelentene az Apple részéről. A ThinkSecret hírportál szerint az iWork minden új Macintosh számítógéphez ingyenesen elérhető lesz, még a legolcsóbb, 500 dollár alatti iMac-ekhez is -- de ez még csak korai spekuláció.

Az iWork az Apple-t övező pletykák legsikeresebbje mióta két évvel ezelőtt hírek szivárograk ki fejlesztéséről. Ha hinni lehet a jelenleg elérhető információknak, az irodai programcsomag az OpenOffice.org mellett valódi megoldást nyújthat a Microsoft Mac Office 2004 ellenében.

Nagyot durrant az Adobe?

A ThinkSecret készítői szerint több jel is arra mutat, hogy az Adobe jelentős bejelentésekkel fog érkezni a Macworldre. Ugyan hivatalos sajtóközleményt az Adobe még nem adott ki a rendezvénnyel kapcsolatosan, de egy titoktartási nyilatkozat kitöltése mellett látogatható sajtókonferencia a napokban kerül megrendezésre, ami sokat sejtet. A lap megbízható forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy a Creative Suite 2.0 2005 márciusában érkezik.

Egyes hírek szerint az Adobe Creative Suite 2.0 szigorúbb termékaktivációt követel majd meg, mint ahogy azt a korábbi Adobe termékek esetében megszokhattuk. Valamennyi Creative Suite 2.0 alkalmazás az Adobe új, termékeken átívelő fájlböngésző megoldását, a Bridge-et fogja használni.

Photoshop CS 2.0

A Photoshop most érkező, 9-es verziója a Space Monkey nevet kapta. Segítségével szorosabb kapcsolat jön létre a szerkesztett képek vektorgrafikus és bitképes ábrázolása között, így például lehetőség nyílik majd arra, hogy a vektorgrafikusat szerkesztve mentéskor a bitképes változat is kiszámolásra kerüljön, de ettől továbbra is a vektoros képet szerkeszthetjük tovább.

A felhasználói felület támogatni fogja több objektum együttes kijelölését és az azon történő közös módosításokat, például egyidőben több réteg is kijelölhető lesz, amelyekre együtt hajthatóak végre manipulációk. Elérhetőek lesznek a szerkeszthető filterek is, amelyek a filterezett tartalom módosításakor megváltozhatnak, valamint HDR-támogatás, teljesen testre szabható felhasználói felület és WYSIWYG betűkiválasztó menü várható a program legújabb verziójában.

A Photoshop CS 2.0 még nem támogatja a 64 bites rendszereket, de az ahhoz szükséges modulok már készülnek, így várhatóan a 10-es (CS 3.0) verzióban már kihasználhatóak lesznek a 64 bit előnyei. Ugyanez a helyzet a 2 gigabájtnál több memória támogatásával is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról