:

Szerző: Bizó Dániel

2005. január 4. 12:31

Mobiltelefonhoz mobiltöltő dukál

[The Korea Times] A dél-koreai System Technology ByuckHae (STB) a világon elsőként fejlesztett ki mobiltelefonokhoz hordozható töltőt -- számolt be Kim Szung-jin, a The Korea Times riportere. A Szöulban bemutatott Mobile Saver megsokszorozhatja a mobilok beszélgetési idejét és rendelkezésre állását, anélkül, hogy elektromos hálózatra kellene csatlakoztatni.

A koreai gyártó által MPB 4000 modellnek csúfolt szerkezet egy mobiltelefon méretű, 4600mAh kapacitású lítiumion-telep. Ez nagyjából négy-ötszöröse a telefonok akkumulátorai által tárolt töltésnek. Az újratölthető teleppel és egy kábel segítségével bárhol, bármikor tölteni lehet a mobiltelefont. Egy világító sáv pedig pontosan mutatja, még mennyi a hátralévő kapacitás.

A cég által kifejlesztett, beépített chip vezérli, hogy a töltő milyen töltési algoritmust alkalmazzon, valamint megvédi a telepet a teljes lemerítéstől és a rövidzártól. Szung Ki-szuk elnök-vezérigazgató elmondta, hogy a jövőben lényegesen meg fog nőni a telefonok fogyasztása, ahogyan egyre terjednek a (harmadik generációs hálózatokon szórt) multimédiás adások és az egyre fejlettebb grafikájú játékok. Mivel a telefonok saját akkumulátora két óra alatt lemerül folyamatos [multimédiás] használat esetén, a felhasználók komoly szükségét fogják érezni a használati idő megnyújtásának -- véli Szung.

illusztracio
Forrás: The Korea Times

A vezér elárulta, hogy mind amerikai, mind japán részről jelentős érdeklődésre találtak. A termék a január 6-án induló Las Vegas-i Consumer Electronics Show (CES) keretein belül szélesebb körű bemutatásra kerül. A várakozások szerint jövőre fél és egymillió darab egység kerül exportálásra Észak-Amerikába és Európába. Szung állítása szerint vállalata közel van ahhoz, megállapodásokat üssön nyélbe olyan áruházláncokkal, mint például a Wal-Mart.

Dél-Koreában, a világ egyik legfejlettebb telekompiacán három mobilszolgáltató fogja piacra dobni a hordozható töltőt, 60 amerikai dollárnál (körülbelül 10 ezer forint) kevesebb koreai wonért. A töltő becsült élettartama öt év.

Növekvő étvágy

Az eddigi trendek ismeretében a még mikroelektronikai alapokon nyugvó jövő (a nanotechnológia alkalmazása 2020 után várható, ma még beláthatatlan változásokat hozva el) legmeghatározóbb eleme a mobilunk lesz. A gyártási eljárások és a chiptervezés fejlődésével párhuzamosan rohamléptékben csökken az alkatrészek fogyasztása és mérete, miközben teljesítményük, kapacitásuk meredeken emelkedik. Tavaly szeptemberben megjelent a világ első merevlemezes mobilja, a Samsung jóvoltából, melyen rengeteg zenét, képet és videofelvételt tárolhatunk.

Az egyelőre csak Dél-Koreában kapható készülék nem egy eltévelyedett kísérlet, puszta technológiai demo, hanem "csupán" az első példánya az elkövetkező generációnak. A videorögzítés, videoadás vétele (és adása?), a játékok, a nagy sebességű hálózaton bonyolított adatforgalom általánossá válik majd hazánkban is az elkövetkezendő években, ahogyan idén év végén beindul a 3G, felfut a mobilokba való merevlemezek, optikák és az ehhez szükséges chipek termelése, így a készülékek ára egyre szélesebb tömegek számára válik elfogadhatóvá.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.