:

Szerző: Budai Péter

2005. január 3. 09:45

A Microsoft több számítógépen párhuzamosan futó, elosztott operációs rendszert fejleszt

[Microsoft Watch/HWSW] A Microsoft legújabb, elosztott rendszerekkel foglalkozó kutatási projektje nagy eséllyel egy kiterjedt grid megoldással fog jelentkezni -- konkrét eredmények azonban csak évek múltán várhatóak.

[Microsoft Watch/HWSW] A Microsoft legújabb, elosztott rendszerekkel foglalkozó kutatási projektje nagy eséllyel egy kiterjedt grid megoldással fog jelentkezni -- konkrét eredmények azonban csak évek múltán várhatóak.

A Microsoft sem marad ki a grid computingból

A Microsoft illetékesei meglehetősen keveset mondtak el a vállalat céljairól a grid computing terén várható fejlesztésekkel kapcsolatosan, de az bizonyos, hogy a Microsoft nem veszi félvállról a világban tapasztalható trendeket, és maga is részt kíván venni a grid-alapú, elosztott megoldások piacán.

A szoftveróriás saját megoldása a Bigtop kódnevet kapta, és elsődleges célja, hogy a fejlesztők létrehozzák a jövő elosztott operációs rendszereinek első lazán kapcsolódó, elosztott komponenseit, mindezt a jelenleg elérhető legproduktívabb eszközök segítségével -- tudatta egy, a vállalathoz közel álló, neve elhallgatását kérő szakértő.

Az új koncepció szakít a korábban bevett szokásokkal, és a nagy teljesítményű rendszereket nem a különálló komponensek minél teljesebb összedrótozásával teszi nagyobb teljesítményűvé, hanem elosztott rendszerrészek kidolgozásával lehetőséget biztosít azok tetszőleges skálázására, amivel akár több kisebb teljesítményű számítógép összekapcsolásával is jelentős eredmények érhetőek el.

Új, elosztott operációs rendszer?

A Bigtop első piaci termékként történő megjelenése egy új, nagyszabású fejlesztést igénylő operációs rendszer képében várható, ez azonban nagy valószínűséggel még a Longhorn Server után jelentkező Blackcomb termékvonalnak sem fogja részét képezni, így a projekt lefutása a következő évtizedre várható. A projekt célkitűzései bizonyos téren hasonlóságot mutatnak a vállalat DSI (Dynamic Systems Initiative) kezdeményezésével is, ami szintén a következő bő tíz év folyamán fog teljesen kibontakozni.

A Bigtop egyike a Microsoft inkubációs projektjeinek, amik Craig Mundie fennhatósága alatt állnak, aki a vállalat informatikai vezetője és alelnöke is egyben; ő irányítja a következő generációs stratégiai technológiák kidolgozását -- állítja a névtelen forrás.

A rendszer három C#-ban készítendő részből áll -- tudatták a vállalat által eligazított fejlesztők; ezek a következők:

  • Highwire: ezen technológia segítségével teljesen párhuzamosíthatóan futtatható alkalmazások készíthetőek el, amik képesek hatékonyan kihasználni a számítógéppark elosztott erőforrásait. A Highwire egy olyan programozási nyelv/model, ami a párhuzamosítható alkalmazások tesztelését és lefordítását teszi egyszerűvé és megbízhatóvá.
  • Bigparts: ez a modul felelős azért, hogy bármely számítógépet speciális szerverré lehessen alakítani, amely képes felajánlani erőforrásait az elosztott rendszer számára. Segítségével a valósidejű, korábban meglehetősen eszközfüggő szoftverek akár több gépen futhatnak párhuzamosan, és központosított webszolgáltatásokon keresztül lehet őket irányítani, ellenőrizni.
  • Bigwin: ez a szoftverrész szükséges ahhoz, hogy a szoftverek egyszerű szolgáltatásokként kezelhetővé váljanak. A Bigwin koncepciója szerint az alkalmazások mindössze az operációs rendszer egyes szolgáltatásainak gyűjteményét tartalmazzák, amik meghatározott viselkedési mintáknak, "szerződéseknek" felelnek meg. Ezek a szolgáltatás-gyűjtemények lehetnek az operációs rendszer szerves részét képező, de akár külső felek által fejlesztett modulok is.

A következő évtized fejlesztése

Egyes források szerint várható, hogy a Microsoft készíteni fog a Bigtop technológiára építve egy kipróbálható szoftverrendszert, amit a vállalat fejlesztőpartnerei 2006 folyamán kaphatnak kézhez. A végleges rendszer megjelenése azonban szinte bizonyos, hogy legkorábban csak az évtized vége felé várható.

Még nem biztos, hogy a Bigtop komponensei Windowson fognak-e egyáltalán futni, de a névtelenségét kérő forrás szerint jelenleg ez a vállalat terve. A Microsoft illetékesei nem kívántak reagálni a Bigtoppal kapcsolatos információkra.

Kutatási projektként indult

A Microsoft Research (MSR) már hosszú évek óta dolgozik elosztott operációs rendszerek fejlesztésén. Az MSR "Millennium" csoportja vizsgálta az elosztott rendszerek fejlesztésében rejlő lehetőségeket, valamint az elkészítésükhöz szükséges legideálisabb módszereket, az MSR Coign csoportja pedig fontos, úttörő kutatásokat végzett az elosztott-partícionált rendszerekkel kapcsolatban.

Ugyanakkor sem az MSR, sem a Microsoft nem kívánt az elosztott grid computing rendszerekkel kapcsolatos terveiről a legcsekélyebb mértékben sem beszálmolni. Az MSR illetékesei csak annyit említettek meg, hogy a Microsoft azon gondolkodik, hogyan lehetne a koncepciót kiterjeszteni a webszolgáltatások használatának segítségével.

Az MSR éppen futó kutatási projektjei között találkozhatunk a "Gridline" elnevezésű tervvel, amiben az MSR-en kívül részt vesz a Yorki Egyetem szakembergárdája is. Az projekt elsődleges kutatási területe annak meghatározása, hogy milyen kapcsolatba hozható a gridek erőforráselosztása, és az ezekre épülő, megkötés-központú programozási modellek, technikák.

Véleménye van?

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.