Szerző: Ady Krisztián

2004. december 27. 12:46

Az iPod lejátszókat védené az új ejtésérzékelő Apple szabadalom

[News.com] Az Apple Computer új technológiákat szeretne szabadalmaztatni, többek között egy olyan technikai megoldást is, mely növelhetné az iPod lejátszók túlélési esélyeit. Az új megoldás érzékelné az iPod lejátszók leejtését, szabadesését és az ütközésig hátralévő idő alatt leállítaná a merevlemezműveleteket, így védve a készüléket a károsodástól.

"A hordozható eszközbe épített technológia védi a merevlemezt az ilyen esetekben fellépő gyorsulás érzékelésével, majd a lemezműveletek leállításával a gyorsulás idejére" -- tartalmazza az Apple december 16-án nyilvánosságra került szabadalmi jegyzőkönyve. "A védelemnek köszönhetően a merevlemez és az adatok sérülésének esélye jelentősen csökkenthető".

Az IBM hasonló technológiát vezetett be ThinkPad notebookjainál is 2003. októberében. Az Apple szabadalmi kérvénye 2003. júniusára datálódik, noha csak a napokban vált nyilvánossá. Hasonló technológiák kifejlesztésén mások is dolgoznak, többek között a Hitachi és a Cornice is, utóbbi mechanikusan rögzítené az író- és olvasófejet egy tányéroktól távoli pozícióban, amennyiben nem használják a merevlemezt.

Az IBM és az Apple technológiájának azonban vannak hátrányai is: jelentős időre és ejtési magasságra van szükság, míg a berendezés észreveszi a készüléket leejtését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról