Szerző: Bodnár Ádám

2004. december 22. 09:34

Virtualizációs technológia a PowerPC processzorban

Az IBM jövőre piacra kerülő PowerPC processzora már rendelkezik egy olyan virtualizációs technológiával, amely lehetővé teszi két operációs rendszer párhuzamos futtatását. A PowerPC chipek az Apple számítógépei mellett az IBM blade szervereiben is megtalálhatók, a virtualizációs technológiának inkább itt lehet nagy jelentősége.

[HWSW] Az IBM jövőre piacra kerülő PowerPC processzora már rendelkezik egy olyan virtualizációs technológiával, amely lehetővé teszi két operációs rendszer párhuzamos futtatását. A PowerPC chipek az Apple számítógépei mellett az IBM blade szervereiben is megtalálhatók, a virtualizációs technológiának inkább itt lehet nagy jelentősége.

Fentről le

Karl Freund, az eServer pSeries szerverekért felelős IBM-vezető elmondta, hogy vállalata az összes Power architektúrára épülő processzorban elérhetővé kívánja tenni a virtualizációs technológiát. A kiszolgálókba szánt Power4 és Power5 processzorok már rendelkeznek vele, most az alsóbb kategóriás PowerPC chipeken van a sor. "A célunk, hogy [a virtualizációs technológia] az alsóbb árkategóriába is lecsorogjon és a BladeCenter termékekben is elérhető legyen."

Freund szerint a következő generációs PowerPC chip tervezési munkálatai már igen előrehaladott állapotban vannak, a piaci premier lehetséges időpontjáról azonban nem kívánt részletekbe bocsátkozni. A vezető azt sem árulta el, hogy a lapka egy vagy két magot tartalmaz, azonban a cégtől kiszivárgott pletykák arra engednek következtetni, hogy kétmagos processzorral van dolgunk. Nem mellesleg azt támasztja alá az az iparági trend is, amelynek keretén belül a gyártók az egymagos chipek felől egyre inkább a többmagos megoldások irányába haladnak.

Steve Jobsra várva

Jól értesült források tudni vélik, hogy az IBM jövőre megjelenő processzorának kódneve Antares, hivatalosan azonban PowerPC 970MP-nek hívják majd. A PowerPC 970MP két PowerPC 970 magot tartalmaz, a magok közötti kommunikációról egy 1 GHz órajelű dedikált adatcsatorna gondoskodik majd. A két processzormag egyaránt 1-1 Mbyte saját L2 cache-sel rendelkezik. Az IBM várakozásai szerint a PowerPC 970MP órajele a megjelenéskor akár 3 GHz is lehet. A chip mérete csupán 154 mm2, a lapka az IBM East Fishkill-i chipgyárában készül.

Egyes pletykák szerint az Antares első mintapéldányai már elkészültek és az IBM csak arra vár, hogy a januári MacWorld Expón az Apple elnök-vezérigazgatója, Steve Jobs bejelentse az Antaresre épülő új Power Mac konfigurációkat. Ekkor teszik elérhetővé a PowerPC 970MP részletes specicikációit. A PowerPC MP970 a későbbiek során az Apple asztali gépei mellett a PowerBook noteszgépekben és az Xserve szerverekben is helyet kaphat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról