:

Szerző: Budai Péter

2004. december 21. 08:44

A Microsoft Office fejlesztők kiemelt figyelmet kapnak

[News.com/HWSW] A Microsoft jövőre tervezi megrendezni az első olyan fejlesztői eseménysorozatot, amely kifejezetten a Microsoft Office rendszer körül forog. A vállalat ezzel is hangsúlyosabbá teszi, hogy az Office nem csupán irodai szoftvercsomagként, de testre szabott üzleti alkalmazások alapjaként is hatékonyan használható.

Office Rendszer konferencia 2005-ben

A konferencia február 2. és 4. között zajlik majd a Microsoft redmondi központjában, amit Bill Gates, a Microsoft vezető tervezője nyit beszédével. A vállalat hétfői közleménye szerint körülbelül 800 fejlesztő részvételére számít, beleértve a független szoftverfejlesztő partnereket (ISV), konzulens partnereket és vállalati ügyfeleket.

A rendezvény központi témája az Office Rendszer alkalmazásaiban használható bővítmények, add-onok készítése, valamint az Office alkalmazásaira épülő egyedi üzleti szoftverek fejlesztése, bemutatása lesz. Ezek többnyire a Microsoft Word és Excel szoftverek képességeit használják fel vagy egészítik ki. A Microsoft Office programcsomag így alapjául szolgálhat más, az infomunkások tevékenységét produktívabbá tevő megoldásoknak is, ezzel megfelelve a vállalat eredeti célkitűzéseinek az Office Rendszerrel kapcsolatosan.

Például készíthetőek olyan bővítmények, amelyek az orvosok adminisztratív teendőit könnyítik meg az Office felhasználásával, vagy könnyebbé tehető az ügyfelekkel történő kapcsolattartás is -- ez utóbbi már a Microsoft saját termékei révén is megtapasztalható, hiszen a Microsoft CRM 1.2 a kliensoldalon nagyrészt a Microsoft Office Outlook felületét és képességeit használja ki. A vállalat becslései alapján nagyságrendileg 100 milliárd dolláros piacra törhetnek be azok a partnerek, akik az Office Rendszerhez fejlesztenek bővítményeket.

Az Office, mint fejlesztői platform

Az Office Rendszer 2003 múlt év októberi megjelenésekor a vállalat már kifejezte szándékát arra nézve, hogy szorosabbá tegye a különálló asztali alkalmazások és a Windows Server 2003 közötti kapcsolatot. Erre az egyik megvalósult megoldás a megosztott Office dokumentumok webszerveren történő tárolása, és ezáltal a csoportmunka támogatása a Windows Sharepoint Services segítségével.

A Microsoft az XML és a webszolgáltatások támogatását is az Office részévé tette, ezáltal készíthetőek olyan alkalmazások, amelyek a vállalati hálózatról, illetve más webes szolgáltatásoktól kapott adatokat képesek az Office dokumentumokba beilleszteni.

"Ez az első fejlesztői konferenciánk, ami a teljes Microsoft Office Rendszer köré épül, jelezve azt az átalakulást, amin a Microsoft Office keresztülment, mialatt termékcsomagból platform lett, melyre a fejlesztők termékeket írhatnak a Microsoft Office System vásárlói számára" -- ismertette Adam LeVasseur, a Microsoft infomunkás termékmenedzsment csoportjának munkatársa a vállalat közleményében.

Fejlemények

Az Office Rendszer következő verziójában -- ami jelenleg az Office 12 nevet viseli -- a Microsoft állítása szerint további megoldásokat keres az asztali és a szerverkomponensek összekötésére.

Két éve jelent meg a Visual Studio Tools for the Microsoft Office System, ami lényegesen egyszerűbbé tette a Visual Studio .NET fejlesztők számára, hogy az Office alkalmazásokat meglévő eszközeikkel bővítsék ki. Korábban az emberek többsége az ehhez hasonló feladatokat scriptekkel és makrókkal oldotta meg, és ezek karbantartása jelentős nehézségeket okozott nagyvállalati megoldások esetében.

A Microsoft beszámolója szerint egy év alatt hetvenezer partner képzése történt meg azzal a céllal, hogy új, Office köré épülő alkalmazásokat fejlesszenek, és több mint 400 egyedi szoftver használja ki az Office Rendszer 2003 platformjának tudását.

A Microsoft üzleti ellenfele, az IBM időközben szintén hozzálátott ahhoz, hogy ügyfeleket gyűjtsön legújabb kliensoldali szoftverkezdeményezéséhez. A Nagy Kék által kifejlesztett szoftver, a Workplace (munkahely) webes portálon keresztül történő dokumentum- és adatkezelést valósít meg a kliensalkalmazások számára.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.