Szerző: Bodnár Ádám

2004. december 17. 13:04

Két GeForce 6600GT chip egy videokártyán

[HWSW] A Gigabyte bejelentette csúcskategóriás grafikus kártyáját, amelynek érdekessége, hogy nem egy, hanem két darab NVIDIA GeForce 6600GT grafikus processzorral rendelkezik. A vállalat állítása szerint a 3D1 névre keresztelt termék a világon az első olyan videokártya, amely GeForce 6600GT chipekre épül, és 256 bites memóriabusszal, valamint DDR3 memóriachipekkel rendelkezik.

Bár a pontos részletekről a kiadott közlemény semmit nem árul el, a PCI Express kivitelű kártyán a két grafikus chip alighanem ugyanúgy SLI módban dolgozik, ahogyan azt két különálló videokártyán tenné. Amint arról lapunk is beszámolt, az NVIDIA által kifejlesztett SLI (Scalable Link Interface) technológia lehetőséget ad arra, hogy a megjelenítendő képet ne egy, hanem kettő grafikus processzor számolja ki, egymás között dinamikusan elosztva a feladatokat. Az SLI vonzó megoldás lehet azok számára, akik nem sajnálnak kisebb vagyont kiadni két grafikus kártyára, és a fogadásukra felkészített speciális alaplapra.

A Gigabyte 3D1 annyiban viszi tovább az ötletet, hogy egy kártyán tartalmazza a két grafikus processzort, így használatához nincs szükség speciális, két darab PCI Express x16 sínt tartalmazó alaplapra. A vállalat mérései szerint az egykártyás megoldás még némileg gyorsabb is, mint két kártya összekapcsolva: a népszerű 3Dmark2003 tesztprogramban a 3D1 akár 14 ezer pont feletti eredményre is képes. A kártyán a GeForce 6600GT chipek 500 MHz-es órajelen működnek, a memória 600 MHz-en ketyeg.

A Gigabyte 3D1 megjelenési dátumát és árát a vállalat nem közölte. Nem ez az első olyan grafikus kártya a piacon, amely két chipre épül, korábban az ATI Rage Fury MAXX, a 3dfx Voodoo5 5500 és az XGI Volari Duo V8 képében már láthattunk ilyen elgondolásokat, azonban később ezek mindegyike életképtelennek bizonyult.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról