Szerző: Bodnár Ádám

2004. december 15. 10:55

A Gartner óva inti a cégeket a Google Desktop Search használatától

[News.com] A Gartner szerint a vállalatoknak nem kellene használniuk a Google Desktop Search alkalmazást, amelynek segítségével a számítógépen tárolt állományokban lehet keresni. Bár a szoftver bizonyosan vonzó megoldás lehet a cégek dolgozói számára, a Gartner mégis azt javasolja az informatikai vezetőknek, hogy ne használják, ugyanis még nem elég kiforrott, és komoly adatbiztonsági kérdéseket is felvet.

Nem vállalatoknak való!

A Google Desktop Seearch adatokat juttat ki az interneten keresztül, és egyelőre nincs bizonyíték arra nézve, hogy a bizalmas vállalati adatok, esetleg a dolgozók személyes adatai nem kerülnek-e ki a cégtől. A felhasználói licencszerződés ugyan tartalmaz egy olyan kitételt, amely szerint a Google Desktop Search semmiféle személyes adatot nem továbbít, azonban ez a szerződés egyoldalú, és a felhasználók nem tehetnek mást, mint megbíznak a Google-ben.

A Gartner nem állítja, hogy a Google bármi rosszat tenne, csupán arra figyelmeztet, hogy veszélyes lehet a vállalati adatok kikerülése a cégtől. "Adatok kerülnek ki a vállalattól, és senki sem tudja pontosan, milyen adatokról van szó" -- mondta Maurene Grey, a Gartner kutatási igazgatója.

Dave Girouard, a Google vállalati termékekért felelős vezetője elmondta, a Google Desktop Search alkalmazás jelenleg béta állapotú, és a cég egyáltalán nem vállalati felhasználásra fejlesztette ki. A Google jelenleg is dolgozik egy olyan keresőszoftveren, amelyet cégek is alkalmazhatnak. "Arra biztatjuk a cégeket, próbálják ki a GDS bétaváltozatát, mérlegeljék mennyire hasznos, és juttassák el hozzánk visszajelzéseiket."

Keresők háborúja az asztalon

A Google Desktop Search bétaváltozata október óta érhető el az interneten, hamarosan pedig a versenytársak egész sora követheti: a Yahoo és az Ask Jeeves már tervezi keresőprogramját, a Microsoft pedig hétfőn adta ki az MSN Toolbart, amelynek segítségével a felhasználók a számítógép merevlemezén kereshetnek, beleértve az Office dokumentumokat és az elektronikus leveleket.

A Gartner előrejelzése szerint az asztali keresőprogramok piacán a Google és a Microsoft vívja majd a legnagyobb harcot. "A Microsoft kétségkívül agresszív taktikával igyekszik majd legyőzni a Google-t, ugyanis a cég célja a keresés integrálása az asztali felhasználói környezetbe" -- állítja a Gartner.

Az asztali keresőprogramok, mint amilyen a Google Desktop Search nem csak az adatok biztonsága szempotjából lehetnek veszélyesek. Egyes biztonsági szakértők úgy vélik, segítségükkel a rosszindulatú programozók sokkal "testhezállóbb" vírusokat és más kártevőket juttathatnak el a számítógépekre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról