Szerző: Bodnár Ádám

2004. december 14. 13:34

A Linux kevesebb hibát tartalmaz, mint a Windows

[News.com] A Coverity kódanalizáló cég négy éven át folyó kutatásában megállapította, hogy a Linux sokkal kevesebb hibát tartalmaz, mint a kereskedelmi szoftverek. A Coverity a 2.6-os verziójú Linux kernel összesen 5,7 millió kódsorát vizsgálta meg, és 985 hibát talált benne, míg egy hasonló méretű kereskedelmi programban több mint 5 ezer hiba szokott előfordulni -- derül ki a Carnegie Mellon Egyetem adataiból.

"A Linux egy nagyon jó rendszer"

"A hibák számát tekintve a Linux egy nagyon jó rendszer" -- mondta Seth Hallem, a Coverity elnök-vezérigazgatója. A vállalat olyan szoftvereket fejleszt, amelyek segítségével C vagy C++ nyelvben írt programokban lehet hibákat keresni. A Microsoft már régóta használ ilyen alkalmazásokat a fejlesztéseiben. A Coverity nem rendelkezik adatokkal arról, vajon a Windows hány hibát tartalmaz.

A szoftveriparban régóta éles vita zajlik arról, hogy a Linux vagy a Windows a megbízhatóbb, biztonságosabb operációs rendszer. Egy nemrégiben nyilvánosságra került jelentés szerint a Red Hat Linuxban kevesebb kritikus hiba van, mint a Windowsban. Egy másik kutatás, amelyet a Microsoft szponzorált, nem meglepő módon ennek épp az ellenkezőjét találta.

Nem vizsgálták a Windowst

Hallem elmondta, a Coverity nem vizsgálta a Windows forráskódját, mivel a vállalatnak nincs lehetősége elérni azt. "Vannak nyilvános jelentések, amelyek a Windows hibasűrűségéről szólnak, szerintem a Linux hasonló, vagy jobb eredményekkel büszkélkedhet" -- mondta Hallem. A Coverity vezetője úgy véli, a 2.6 verziójú Linux kernel esetében a nyílt forrású fejlesztési modell valóban egy igen biztonságos terméket hozott létre.

Az áprilisban nyilvánosságra hozott "National Cybersecurity Partnership's Working Group on the Software Lifecycle" jelentése szerint egy átlagos kereskedelmi program ezer soronként egy-hét hibát tartalmaz. A Coverity által megvizsgált 2.6-os Linux kernel 5,7 millió sora csupán kevesebb mint ezer hibát rejtett. A vállalat a jövőben rendszeresen végez majd ehhez hasonló kódvizsgálatokat a Linux kernelen és az eredményeket elérhetővé teszi a nyílt forrású közösség számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról