Szerző: Ady Krisztián

2004. december 13. 15:03

Egyre komolyabb méreteket ölt az internetes szervezett bűnözés

[News.com] A Kaspersky Labs figyelmeztetése szerint ijesztő méreteket öltött az internetes, számítógépes szervezett bűnözés: az interneten terjedő veszélyes kódok szinte mindegyikét bűnözőcsoportok hozták létre anyagi haszonszerzés céljából. A helyzet a jövőben ráadásul csak tovább súlyosbodhat. Az orosz antivírus cég szerint a veszélyes kódok igen kis része, csupán tíz százaléka származik scripteket író tinédzserektől.

Profik által írt kódok

"Rengeteg pénz van az internetben" -- mondta Eugene Kaspersky, a Kaspersky Labs vezetője. "A legutóbbi időszak felmérése szerint a veszélyes kódok 90 százalékát bűnözők, bűnözőcsoportok készítik. Ezeket a kódokat pénzlopásra, kéretlen reklámlevelek terjesztésére és internetes csalások lebonyolítására használják."

A profi programozók által írt kódok egyre fejlettebbek, ravaszabbak, és egyre nagyobb veszélyt jelentenek az internetezőkre nézve. A Kaspersky figyelmeztetése szerint a trójai alkalmazások hátsó ajtókat nyitnak a felhasználók számítógépén, és banki információkat, személyes adatokat lopnak a gyanútlan felhasználóktól.

Dollármilliók

Az úgynevezett keylogger alkalmazások kifigyelhetik azonosítóinkat, banki jelszavainkat, hitelkártyaszámunkat és egyéb adatainkat, így a bűnözők korlátlanul hozzáférhetnek internetes banki szolgáltatásainkhoz, azokon keresztül pedig bankszámláinkhoz. Egy, az idén elfogott brazil hackercsapat például körülbelül 80 millió dollárt lopott el brazil felhasználóktól. A sikeres rablások pedig újabb kísérletekre sarkallják a bűnözőket.

A rosszindulatú, malware alkalmazások segítségével létrehozott, úgynevezett "zombi" hálózatokat az interneten keresztül már pénzért is árulják. A zombi hálózatok olyan számítógépekből állnak össze, melyek tulajdonosának sejtelme sincs arról, hogy számítógépén hátsó ajtót nyitó alkalmazás fut, mely segítségével bármilyen alkalmazást -- például egy spameket küldözgető szoftvert -- lehet futtatni az internetre kötött számítógépén. Egy-egy ilyen, akár 5000 gépet is felölelő zombi hálózat "üzemeltetési jogát" már 300 dollárért meg lehet vásárolni az interneten keresztül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról