:

Szerző: Budai Péter

2004. december 8. 12:06

Elérhető a Windows Server 2003 SP1 és a 64 bites operációs rendszerek első előzetes verziója

[BetaNews/Microsoft Watch/HWSW] A Microsoft elérhetővé tette a Windows Server 2003 első javítócsomagjának (SP, Service Pack) tesztelhető verzióját, ami a terméket még a Release Candidate 1 állapotában mutatja be. A javítócsomag új biztonsági megoldásokat, és hibajavításokat tartalmaz a Microsoft szerver operációs rendszeréhez, valamint alapjául szolgál a 64 bites Windows kiadásoknak is. A Windows Server 2003 SP1 végleges változata a jövő év márciusára várható.

[BetaNews/Microsoft Watch/HWSW] A Microsoft elérhetővé tette a Windows Server 2003 első javítócsomagjának (SP, Service Pack) tesztelhető verzióját, ami a terméket még a Release Candidate 1 állapotában mutatja be. A javítócsomag új biztonsági megoldásokat, és hibajavításokat tartalmaz a Microsoft szerver operációs rendszeréhez, valamint alapjául szolgál a 64 bites Windows kiadásoknak is. A Windows Server 2003 SP1 végleges változata a jövő év márciusára várható.

Elérhető a Windows Server 2003 SP1 RC1

Az RC1 a Windows Server 2003 SP1 első nyilvánosan elérhető verziója -- kiadásával a Microsoft célja az, hogy minél több visszajelzést kapjon a szoftverről, és az esetleges hibákra és új igényekre még a végleges javítócsomag megjelenése előtt választ tudjon adni. A frissítés a Windows XP SP2-ben található újdonságokhoz hasonló képességekkel ruházza fel a Windows Server 2003-at, például részét képezi a Security Configuration Wizard (SCW), valamint frissíti az Outlook Expresst, az Internet Explorert és a Windows Firewallt is. A Microsoft tanulva korábbi hibáiból egy új, Post-setup Security Update Wizard (PSSU) eszközt is rendelkezésre bocsát az operációs rendszer részeként, ami még a szerver első bootolása előtt letölti a legkritikusabb biztonsági frissítéseket. A frissítések alkalmazása a "Hot Patching" technológiának hála szinte sosem igényli majd a rendszer újraindítását. A frissítésben ugyancsak helyet kapott a Windows XP SP2-ben debütáló Data Execution Prevention (DEP) megoldás, ami a puffertúlcsordulások ellen biztosít védelmet.

Kipróbálhatóak a 64 bites Windowsok is

Kedden nem csak a Windows Server 2003 első javítócsomagja érte el az RC1 mérföldkövet; ugyanez igaz a Windows Server 2003 x64 Edition és a Windows XP Professional x64 Edition 64 bites operációs rendszerek esetében is. A két, 64 bites AMD és Intel processzorokon futó rendszer előzetes változata tegnap óta bárki számára elérhető. A Windows Server 2003 SP1 és a 64 bites operációs rendszerek egyaránt 2005 első felében jelennek meg.

Hamarosan kezdődik a Windows Server 2003 "R2" tesztelése is

Két héttel azután, hogy a Microsoft tesztelőket keresett a Windows Server 2003 SP1 teszteléséhez, máris megkezdődött a Windows Server 2003 "R2" bétatesztereinek toborzása. A jelentkezési lap a Beta Place oldalán érhető el az R2 kiadással kapcsolatos információkkal egyetemben. A Microsoft szerver operációs rendszerének R2 bővítőcsomagja 2005 októberére esedékes, aminek célja, hogy a Windows Server 2003 SP1 és a Longhorn Server -- legkorábban -- 2007-es megjelenése közötti időszakban már elérhetőek legyenek a legfrissebb szervermenedzsment eszközök és technológiák.

"A Windows Server 2003 'R2' egy köztes kiadás, amit 2005 októberében tervezünk megjelentetni. Ennek központjában a Windows Server 2003 SP1-ben megtalálható technológiák állnak majd, és további, választhatóan telepíthető komponenseket tesz majd elérhetővé, amiket felhasználóink már régóta kérnek" -- tájékoztatta levelében a Microsoft a bétatesztereket.

Mint ahogy az a béta teszterek jelentkezési lapján látható, az R2 meglehetősen sok új komponenst tartalmaz majd, nevezetesen:

  • Active Directory Application Mode (ADAM)
  • Windows SharePoint Services v2 (WSS)
  • Active Directory Federation Services (ADFS, más néven TrustBridge)
  • Automated Deployment Services (ADS)
  • Branch Office File Replication Services (FRS)
  • DSML Services for Windows (DSML)
  • Common Logging File Systems (CLFS)
  • Identity Integration Feature Pack (IIFP)
  • File Server Migration Toolkit (FSMT)
  • Interix és Network File System (NFS), NetWare 5.02 SP2 támogatás
  • Egyszerűsített SAN (Storage Area Networg) támogatás
  • Storage Resource Manager
  • Windows Rights Management Services (Windows RMS)
  • Windows System Resource Manager (WSRM)

A korábban ígért Network Access Protection és Windows Terminal Services a csúszások elkerülése érdekében nem képezi részét az R2-nek, de a Longhorn Serverben már jó eséllyel találkozhatunk velük. Az R2-ben előreláthatóan már a Microsoft .NET keretrendszer 2.0-s verziója is megtalálható lesz.

Akik bétateszternek szeretnének jelentkezni, megtehetik a Beta Place oldalán a wInr2nOm Guest ID megadásával, és a kérdőív kitöltésével.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.