Szerző: Ady Krisztián

2004. december 2. 14:12

A digitális televíziózás mellett hamarosan jöhet a digitális rádiózás

[HWSW] Az Antenna Hungária Rt. tervei szerint jövőre kiemelt szerepet kap a digitális rádióműsor-szórásra történő áttérés előkészítése, ezért megkezdi kísérleti DRM-sugárzását, valamint bővíti a már elérhető kísérleti DAB-választékot. A földfelszíni digitális műsorterjesztési szolgáltatások piaci bevezetésének azonban továbbra is gátat szabnak a tisztázatlan jogi szerepkörök és feltételek, ezért az Antenna Hungária Rt. és a Magyar Rádió Rt. szakértői munkacsoport létrehozását tervezi az érintett államigazgatási szereplők bevonásával.

1995 óta kísérleteznek

A digitális rádiózás legfőbb vonzereje, hogy kiváló, akár CD-minőségű vételt is biztosíthat. Az Antenna Hungária Rt. 1995 óta folytat DAB (Digital Audio Broadcasting, digitális audiosugárzás) kísérleteket a Magyar Rádió Rt. közreműködésével a 230,784 MHz-es frekvencián. A 2004 közepétől működő adásfolyamban a három közszolgálati rádióműsor adása mellett a Magyar Rádió Rt. által szerkesztett Classic+ nevű program is vehető, mely kétszer 25 órás, váltott jazz és komolyzenei műsorokat tartalmaz.

A DAB az URH-FM műsorszórást nagy részben felváltó új rendszer, amely a digitális technika nyújtotta előnyök révén korszerűsíti a rádiózást. Jelentősen eltér a hagyományos analóg műsorszóró eljárástól, professzionális hangzást és megbízható vételt biztosít még kedvezőtlen terjedési körülmények között vagy autózás közben is. A DAB rendszert az EU égisze alatt dolgozták ki, az első digitális adók 2001-ben indultak el. Ma világszerte több mint ötszáz DAB rendszerű digitális rádióadó működik, amelyek az MP3-hoz hasonló MP2 formátumban sugározzák műsorukat.

Az Antenna Hungária Rt. stratégiai célja egy országos DAB hálózat kiépítése, ezért már 2005-ben lépéseket tesz a kijelölt frekvenciák felhasználására és azok esetleges koordinálására, valamint a hálózat megtervezésére.

Digitális világrádió

A digitális világrádió, a DRM (Digital Radio Mondiale) segítségével rövidhullámon jó minőségű hangot lehet továbbítani akár kontinensnyi távolságra, illetve középhullámon néhány adóval biztosítható országos lefedettség. Az Antenna Hungária Rt. 2005-re vonatkozó terveiben szerepel a kísérleti DRM-sugárzás beindítása is.

A DRM (Digital Radio Mondiale) rövidítés annak a nonprofit konzorciumnak a neve, amely nemzetközi összefogással alakult meg a 30 MHz alatti rádiósávok digitalizálása érdekében, s egyben az általa kidolgozott, a jelenlegi hosszú-, közép- és rövidhullámú sugárzást kiváltó digitális rádió-műsorszóró rendszer neve is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról