Szerző: Bodnár Ádám

2004. november 19. 09:58

Az Intel beismerte az Itanium sikertelenségét

[News.com/HWSW] Paul Otellini, az Intel elnöke elismerte, az Itanium processzorcsalád nem váltotta be a hozzá fűzött várakozásokat, és a vállalat minden igyekezete ellenére sem terjedt el a középkategóriás szerverekben.

Az Itanium nem versenyképes

Az Intel újrapozícionálja a terméket, és a jövőben elsősorban a legfelső kategóriás, négynél több processzort tartalmazó rendszerekhez ajánlja majd az Itaniumot. "Az Itanium a felső kategóriában sikeres, nem a középkategóriában" -- mondta Otellini a BusinessWeeknek, hozzátéve, hogy "az alsóbb kategóriákban egyszerűen nem versenyképes". Az Itaniumnak a középkategóriában a legnagyobb vetélytársa az Intel saját Xeonja, valamint az AMD Opteronja.

A világ legnagyobb processzorgyártója szerint az Itanium azonban nagy sikereket érhet el a legfelső kategóriás szerverekben, akár a mainframe-ek kiváltásával. Otellini az interjúban elmondta, az Itanium legfontosabb ellenfele az IBM Power processzorcsaládja. Noha az Intel a jövőben elsősorban a négynél több processzort tartalmazó szerverekre koncentrál az Itaniummal, a vállalat nem hagyja el az alsóbb kategóriás piacokat sem.

Az Itanium története egészen az 1980-as évek végéig vezethető vissza, a HP mérnökei ekkor kezdtek el egy teljesen új processzoron dolgozni, amelyet 1993-tól kezdve az Intellel együtt fejlesztettek tovább. Az Itaniumban használt új, IA-64 nevű utasításkészlet-architektúrát 1997-ben hozták nyilvánosságra, az első Itanium processzor pedig hosszas késés után 2001-ben jelent meg. Az igen gyatra teljesítményt nyújtó chipet 2002-ben követte az átdolgozott, lényegesen gyorsabb Itanium 2, ma is ennek a lapkának a leszármazottai adják az Itanium sorozatot.

A sikertelenség okai

Az Itanium várt piaci sikerét azonban keresztülhúzta a dotkom-lufi kidurranása, az internetes gazdaság összedőlése, és az ezredforduló utáni globális gazdasági visszaesés. Az igencsak megkurtított költségvetésű vállalatok vonakodtak egy vadonatúj, még nem bizonyított, ám viszonylag drága rendszer bevezetésétől, ezért az Itanium sok támogatója kihátrált. A gyorsan mérséklődő érdeklődés az új processzorra új szoftvereket fejlesztő cégeket is jobb belátásra bírta, és számos itaniumos projektet töröltek, ezért az Itaniumra ma is viszonylag kevés alkalmazás áll rendelkezésre, noha számuk folyamatosan nő, ma már kétezer felett jár.

Az Itanium itthon
A Hewlett-Packard Magyarországon eddig több mint száz Itanium-alapú szervert adott el, amelyek zöme 2-4 processzoros rendszer, de mintegy 10 százalékuk nyolcnál is több processzort tartalmaz.
Sokan vélekednek úgy, hogy az Itanium legnagyobb problémáját a versenytársakhoz képest kevés alkalmazás jelenti, és ebben talán igazuk is van: az IBM Power és a Sun SPARC processzorok egyaránt évtizedes múltra visszatekintő termékek, amelyek probléma nélkül futtatják a régebbi alkalmazásokat is. Az Itanium ezzel szemben egy vadonatúj platform, amelynek megvásárlásakor a legtöbb esetben teljesen új szoftverek is szükségesek, amely tovább drágítja és bonyolítja a bevezetését. Ezért az Itanium az Intel minden igyekezete ellenére csak a legfelső, "az ár nem számít" kategóriában, valamint a szuperszámítógépes világban volt sikeres.

Az Intel, felismerve azt, hogy az Itanium bevezetése túlságosan drága, nemrégiben új tervet hozott nyilvánosságra: a vállalat elgondolásai szerint a csúcskategóriás processzorcsaládja pár éven belül azonos áron lesz megvásárolható a Xeonnal, így a vevőnek csak a feladatot kell figyelembe vennie a választásnál, a hardver árával nem kell törődnie. Ez természetesen nem oldja meg a viszonylag kevés alkalmazás problémáját, azonban a cég várakozásai szerint a látványos árcsökkenés felrázza a szoftverfejlesztőket és egyre több alkalmazást készítenek el Itaniumra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról