Szerző: Bodnár Ádám

2004. november 16. 13:44

A Sun ingyenesen elérhetővé teszi a Solaris 10 operációs rendszert

[HWSW] A Sun Microsystems tegnap délután tartotta hagyományos negyedéves Network Computing rendezvényét, amely a legújabb termékek és technológiák bejelentéséül szolgál. Az idei negyedik Network Computing legnagyobb újdonsága a Solaris 10 operációs rendszer, amelyet a Sun ráadásul ingyenesen elérhetővé tesz bárki számára.

A legfejlettebb operációs rendszer ingyen

A Sun állítása szerint a Solaris 10 a ma létező legfejlettebb operációs rendszer, amit számos szolgáltatás tesz egyedivé. A szoftver fejlesztése több mint 10 év folyamatos munka és közel félmilliárd, a kutatás-fejlesztésbe fektetett dollár gyümölcse. A Solaris 10 legfontosabb új képességei között találhatunk új hibakereső megoldást, skálázható fájlrendszert, ami a ZFS névre hallgat, valamint elérhető lesz immár a DTrace diagnosztikai alkalmazás is. A Unix-alapú operációs rendszer 10-es változatában a teljesítmény javítására is hangsúlyt fektettek, ami az új TCP/IP kezelésben és a továbbfejlesztett szálkezelésben fedezhető fel leginkább.

A Sun úgy véli, egy vállalat informatikai rendszerében kulcsfontosságú szerepe van az alkalmazásokat nagy sebességgel, biztonságosan, skálázhatóan, megbízhatóan akár több platformon is futtatni képes operációs rendszernek, így a Solaris 10 használata akár közvetlen versenyelőnyt is jelenthet a felhasználók számára. A vállalat a szoftvert ingyenesen elérhetővé teszi a felhasználók számára, ugyanis a Solaris 10-et bárki korlátozás nélkül használhatja, függetlenül attól, hogy az operációs rendszert futtató számítógép hány darab és milyen típusú processzorral rendelkezik és hogy kereskedelmi avagy más céllal használják-e.

A Solaris 10 ingyenesen használható, és a biztonsági frissítésekért sem kér pénzt a Sun, ezeket bárki korlátozás nélkül letöltheti a vállalat weboldaláról. Azonban ha valaki további frissítésekre, javításokra, telefonos támogatásra, oktatásra vágyik, azért már fizetnie kell, azonban meglepően keveset: a kívánt csomagtól függően 120, 240 vagy 360 dollárt évente és processzoronként. A több szálat kezelő vagy több magot tartalmazó processzorok esetében a Sun az egy processzorra eső árat kasszázza. A Solaris 10 által támogatott processzorok között találni a 32 és 64 bites Sun SPARC, valamint a 32 és 64 bites x86 processzorokat. A szoftver kihasználja az AMD és Intel chipjeibe épített 64 bites kiterjesztéseket, valamint a Hyper-Threading technológiát.

A Solaris 10 által felvonultatott újdonságokra kíváncsi felhasználók azonnal elérhetik az operációs rendszer még nem végleges verzióját a Sun weboldalán. A kereskedelmi forgalomba kerülő változat a jövő év elején, várhatóan márciusban jelenik meg.

További új termékek

A tegnapi rendezvényen a Sun emellett több új hardvert is bejelentett, köztük a Nauticus Networks által tervezett, de a cég akvizíciójával immár a Sunhoz került hálózati eszközöket, tárolóeszközöket, és egy új vékonyklienst. A Sun Secure Application Switch N2000 a vállalat bejelentése szerint a megosztott hálózati alkalmazások esetében rendkívüli mértékben képes a teljesítmény, a biztonság és a rendelkezésre állás javítására. Az N2000 másodpercenként 12500 darab SSL-kapcsolat és 56 ezer alkalmazásközi kapcsolat kezelésére képes.

A Sun tegnap új StorEdge tárolóeszközöket is bejelentett, köztük egy NAS (Network Attached Storage) eszközt, egy szalagos könyvtárat, egy tárolótömböt és szoftvereket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról