Szerző: Bodnár Ádám

2004. november 2. 10:10

PalmOne mobiltelefon Microsoft operációs rendszerrel?

A Palm OS operációs rendszert fejlesztő PalmSource részvényeinek árfolyama tegnap közel 10 százalékkal csökkent, miután egy befektetési bank jelentésében azt közölte, a PalmOne hamarosan Microsoft szoftverre épülő Treo mobiltelefonnal jelentkezik. A PalmOne hallgatólagosan elismerte, hogy Microsoft szoftverre épülő Treo telefonon dolgozik -- áll a Needham & Co. jelentésében. A tenyérgépek piacán vezető PalmOne jelenleg a PalmSource legnagyobb ügyfele.

A Palm OS operációs rendszert fejlesztő PalmSource részvényeinek árfolyama tegnap közel 10 százalékkal csökkent, miután egy befektetési bank jelentésében azt közölte, a PalmOne hamarosan Microsoft szoftverre épülő Treo mobiltelefonnal jelentkezik. "A PalmOne hallgatólagosan elismerte, hogy Microsoft szoftverre épülő Treo telefonon dolgozik" -- áll a Needham & Co. jelentésében. A tenyérgépek piacán vezető PalmOne jelenleg a PalmSource legnagyobb ügyfele.

Félreértés?

A PalmOne képviselői szerint a Needham & Co. jelentésében található mondat egy félreértésen alapul. A vállalat fejlesztései platform-függetlenek, de a cég eddig még nem tett közzé semmiféle információt fejlesztés alatt álló, vagy éppen nem álló termékekről -- áll a PalmOne közleményében. A PalmSource nem kommentálta a hírt, a Microsoft pedig pletykának minősítette, ezért nem fűzött hozzá kommentárt.

Közös eredet
A PalmOne és a PalmSource a közelmúltban még egy vállalat, a Palm részlegei voltak. A cég nemrégiben önálló vállalatokká szervezte az operációs rendszert fejlesztő PalmSource-ot és a készülékeket gyártó PalmOne-t, hogy nagyobb függetlenséget biztosítson a fejlesztések számára.
Az egyszerűnek látszó helyzetet azonban bonyolítja, hogy a Needham & Co. jelentésben világosan benne áll, hogy a PalmOne már meg is határozta a Microsoft szoftverre épülő Treo okostelefon megjelenési dátumát, noha egyelőre még nem hozták nyilvánosságra azt. A befektetési bank jelentését író elemzők szerint a Microsoft operációs rendszerrel működő Treo telefonok sokkal inkább megfelelnének a vállalati felhasználók igényeinek, mint a Palm szoftvert futtató modellek. Az elemző szerint nem várható, hogy a PalmOne teljesen elhagyná a Palm OS-re épülő készülékeket, a Microsoft szoftvert futtató modellek ki fogják egészíteni a jelenlegi kínálatot.

Feltörekvő Microsoft

A PalmSource jelenleg ugyan vezető pozíciót tölt be a tenyérgépekbe szánt operációs rendszerek piacán, de szakértők egyetértenek abban, hogy a Microsoft hamarosan megfosztja a céget az elsőségétől. 2003-ban a világszerte eladott tenyérgépek 51,7 százaléka futtatott Palm OS operációs rendszert, a Microsoft részesedése 38,3 százalék volt. Az IDC előrejelzése szerint az idei év végére a redmondi cég már 45,9 százalékos részesedéssel bír majd, miközben a PalmSource-é 45,1 százalékra esik vissza. 2006-ra a Microsoft 51 százalékra növeli piaci részesedését.

A Microsoft szoftverre épülő készülékek elsősorban a vállalatok körében népszerűek, mivel zökkenőmentesen együttműködnek a már meglevő, Microsoft Windows-alapú infrastruktúrával.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról