:

Szerző: Ady Krisztián

2004. október 29. 10:18

Időben felkészülhetünk a mobiltelefonos vírusjárványok kitörésére

Az F-Secure Corporation és az Elisa finn mobilszolgáltató bejelentette, hogy megállapodásuk alapján az Elisa a világ mobilszolgáltatói közül elsőként kínál vezeték nélküli vírusvédelmi szolgáltatásokat előfizetőinek. A szolgáltatás alapját az F-Secure Mobile Anti-Virus alkalmazása biztosítja.

Az F-Secure Corporation és az Elisa finn mobilszolgáltató bejelentette, hogy megállapodásuk alapján az Elisa a világ mobilszolgáltatói közül elsőként kínál vezeték nélküli vírusvédelmi szolgáltatásokat előfizetőinek. A szolgáltatás alapját az F-Secure Mobile Anti-Virus alkalmazása biztosítja.

Az új szolgáltatás az első kereskedelmi mobil vírusvédelmi szolgáltatás, melyet mobiltelefon-szolgáltatón keresztül kínálnak. Az Elisa okostelefon-felhasználói a vírusvédelmi klienst vezeték nélküli kapcsolaton keresztül, közvetlenül a telefonkészülékükre tölthetik le. Az egy hónapos tesztidőszakban ingyenesen próbálhatják ki a vírusvédelmet, a tesztidőszak végeztével pedig megvásárolhatják a további frissítéseket. A szolgáltatás ellenértékét az előfizető a telefonszámlán keresztül egyenlíti majd ki. A szolgáltatást tegnap óta érhetik el az Elisa felhasználói a vállalat WAP-szolgáltatásán keresztül.

Az F-Secure Mobile Anti-Virus jelenleg az egyetlen elérhető megoldás az okostelefonok kártékony tartalom elleni védelméhez. A mobilokra telepíthető szoftver valósidejű védelmet és automatikus vírusvédelmi frissítéseket kínál, amelyek SMS-es frissítési mechanizmusra, illetve GPRS kapcsolaton keresztüli HTTPS kapcsolatra épülnek. A vírusvédelmi szoftver egyelőre csak a Nokia Symbian-alapú okostelefonjaira érhető el, a 3650, 3660, N-Gage, 6600, 7610 és 6670 mobiltelefonok tulajdonosai vehetik igénybe.

Bármikor elszabadulhatnak

Iparági felmérések szerint jelenleg több mint másfél milliárd mobiltelefon-előfizető található világszerte. A mobiltelefonokat igen gyakran cserélik a felhasználók, s egyre elterjedtebbek a vezeték nélküli kapcsolatot biztosító technológiákkal ellátott, telepíthető szoftverek fogadására is képes okostelefonok is. A legfrissebb kutatások szerint Nyugat-Európában csupán a harmadik negyedévben 1,8 millió ilyen készüléket adtak el.

A telefonokon futó platform, szoftver -- hasonlóan a számítógépek operációs rendszeréhez – biztonsági réseket rejthet, melyeket rosszindulatú kódokkal különféle célokra is fel lehet használni. Bár napjainkban még nem ismerünk igazi kárt okozó "vadon élő" vírust, csupán olyan koncepció-vírust (Cabir), mely a "képes vagyok ilyet írni" szellemben született, lényegében bármelyik pillanatban elszabadulhat egy olyan mobiltelefon-vírus, mely már valóban károkat okozhat.


A Cabir csak koncepció-vírus, semmi kárt nem okoz

A vírusok terjesztéséhez elsősorban az egyre elterjedtebb vezeték nélküli technológia, a ma már szinte minden telefonban megtalálható Bluetooth használható fel. Képzeljünk el egy vírussal fertőzött telefont, mely a metrón, vagy egy bevásárlóközpontban más mobiltelefonok tucatjait fertőzi meg többméteres körzetben a tudtunk nélkül – akár a falon keresztül is--, miközben munkába, vagy moziba igyekszünk, majd a fertőzött telefonok újabb mobiltelefonok közelébe kerülnek.

Az F-Secure Mobil Antivirus alkalmazása egyelőre a Nokia egyes Symbian platformot futtató okostelefonjait képes megvédeni a veszélyes kódoktól, azonban rettentő nehéz meghúzni azt a vonalat, ahonnan egy mobiltelefon, illetve az azon futó szoftver biztonságosnak, vagy éppen sebezhetőnek nevezhető. "Hogy pontosan hol a határ a 'már nagyon egyszerű, de még megfertőzhető' és a 'túl egyszerű a megfertőzéshez' között, azt senki sem tudja" -- mondta el lapunk érdeklődésére a 2F 2000 Kft. biztonságtechnikai cég műszaki igazgatója, Fórján Tamás.

Adathalászat

Az F-Secure szoftvere megoldást nyújt a legnagyobb probléma, az úgynevezett pishing, azaz adathalászat ellen is. A személyes adatok eltulajdonítása, esetleg a mobiltelefon feletti kontroll megszerzése nagyon komoly veszélyeket rejthet. A telefonon futó szoftverek és a Bluetooth felület biztonsági résein keresztül a támadó nem csak megszerezheti a mobiltelefonunkban tárolt telefonszámokat és egyéb személyes adatokat, hanem akár hívásokat is indíthat a telefonunkról, például "emelt díjas" telefonszámokra.

Kliens oldali megoldások kellenek

A 2F 2000 szakértője szerint szolgáltatói oldalról rendszerint kicsi a hajlandóság a Mobile Anti-Virushoz hasonló eszközök bevetésére, mivel a felhasználók ilyenkor úgy érezhetik, hogy a szolgáltató "beleolvas" a személyes üzenetekbe (email, SMS, stb.). A felhasználói védelem pedig rendszerint már csak akkor válik népszerűvé, amikor a fenyegetettség elér egy bizonyos kritikus, már számára sem elfogadható szintet. A mobil vírusok okozta veszély azonban -- valódi vírusok híjján -- ma még jelenleg nagyon alacsonynak mondható.

"A számítógépes vírusokhoz hasonlóan a mobiltelefonokkal kapcsolatban is ki kell alakulnia annak a felhasználói kultúrának, amire szükség van ahhoz, hogy a hasonló eszközök valóban képesek legyenek megállítani egy esetleges járványt" -- mondta Fórján Tamás. "Ha a felhasználók tisztában lesznek vele, hogy megfertőzhetőek, hogy hogyan fertőződhetnek meg, illetve mit tehetnek ez ellen, akkor válik majd általánossá az, hogy hasonlóan a ma már szinte minden számítógépen megtalálható víruskeresőkhöz, a mobil eszközökön is megtalálhatóak lesznek [ezek a szoftverek]" -- tette hozzá.

A PC-s vírusokkal ellentétben ezen a piacon, platformon megvan arra az esély, hogy ezúttal a felhasználók azelőtt felkészülhessenek az esetleges veszélyekre, mielőtt az első "járványok" kitörnek. Az első valódi, "vadon élő", valóban kártékony vírusok felbukkanására valószínűleg már nem kell sokat várni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 16:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.