Szerző: Bodnár Ádám

2004. október 29. 15:39

Hazánkban egyelőre nem várhatók fájlcsere miatt indított perek

Az amerikai lemezkiadók szövetsége, a Recording Industry Association of America (RIAA) tegnap összesen 750 pert indított amerikai egyetemi diákok ellen, akiket zenék illegális terjesztésével vádolnak. A zeneipari érdekszövetség annak ellenére folytatja jogi hadjáratát a fájlcserélők felhasználói ellen, hogy egy napokban nyilvánosságra került tanulmány szerint a perek ellenére sem csökkent az illegális zeneletöltés népszerűsége. A magyar internetezők egyelőre nincsenek veszélyben.

[HWSW] Az amerikai lemezkiadók szövetsége, a Recording Industry Association of America (RIAA) tegnap összesen 750 pert indított amerikai egyetemi diákok ellen, akiket zenék illegális terjesztésével vádolnak. A zeneipari érdekszövetség annak ellenére folytatja jogi hadjáratát a fájlcserélők felhasználói ellen, hogy egy napokban nyilvánosságra került tanulmány szerint a perek ellenére sem csökkent az illegális zeneletöltés népszerűsége. A magyar internetezők egyelőre nincsenek veszélyben.

Hatástalan perek

A tengerentúli lemezkiadókat tömörítő érdekszövetség alig több mint egy évvel ezelőtt kezdett jogi lépéseket tenni a fájlcserélők felhasználói ellen azzal a céllal, hogy visszaszorítsa ezt az illegáslis tevékenységet. A perek segítségével a zeneipar fel tudta hívni a figyelmet a jogvédett anyagok internetes cseréjével kapcsolatos problémákra, azonban a felmérések szerint a fájlcserélők aktivitása semmivel sem csökkent. A több amerikai egyetem együttműködésében működő "Cooperative Association for Internet Data Analysis" jelentése szerint idén január és augusztus között a peer-to-peer forgalom nem csökkent.

Jogszerű-e a művek magáncélú letöltése az internetről?
Magáncélra általában igen. Az Szjt. 35.§ (1) bekezdés kimondja, hogy magáncélra bárki készíthet a műről másolatot, ha az jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálja (kivéve építészeti mű, műszaki létesítmény, szoftver, számítástechnikai eszközzel működtetett adattár esetén). Ez a szabály vonatkozik a letöltésekre is, méghozzá attól függetlenül, hogy a "feltöltés" jogszerű volt-e. (Artisjus)

A felmérés csupán annyit állapított meg, hogy a felhasználók elfordulnak a népszerű Kazaa által használt FastTrack fájlcserélő hálózattól és előnyben részesítenek más megoldásokat, például az eDonkeyt vagy a BitTorrentet. A BitTorrent főleg nagyméretű fájlok, például filmek cseréjekor hatékony megoldás. Az állományokat a szoftver több kisebb részre darabolja és ha egy fájlnak egy ilyen része már megérkezett a felhasználó gépére, azt a többi BitTorrent-felhasználó máris elérheti. Így gyakorlatilag minél többen töltenek egy állományt, az annál gyorsabban terjed.

"Ha azt szeretnénk, hogy a legális szolgáltatások növekedjenek, nem hagyhatjuk figyelmek kívül azokat, akik illegálisan terjesztenek zenét" -- mondta Cary Sherman, a RIAA elnöke. "A törvénysértésnek következménye kell hogy legyen, ellenkező esetben az illegális letöltések lehetetlenné teszik a zenei közösség számára, hogy fenntartsa magát vagy hogy a jövőjébe fektessen." A RIAA eddig összesen több mint 6 ezer egyedi felhasználót perelt be.

A magyar internetezők még nincsenek veszélyben

Hazánkban egyelőre nem várható, hogy a fájlcserélők felhasználóin a bíróság előtt vegyenek elégtételt a zeneipar szereplői -- tudtuk meg a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségétől. Noha több európai országban -- például Dániában, Olaszországban, Németországban -- történek már jogi lépések fájlcserélőket használó internetezők ellen, ezek kivétel nélkül olyanokat vettek célba, akik nagy mennyiségben osztottak meg hangfelvételeket a jogtulajdonosok engedélye nélkül.

"Ezekben az országokban széles repertoárt kínáló legális online zeneáruházak működnek, ahonnan bárki letöltheti a a számára kedves zeneszámot. Magyarországon egyelőre még a szárnypróbálgatásnál tart az első zenáruház, az Origo-play, a zeneszámokhoz történő online hozzáférés egyelőre tehát csak korlátozottan valósult meg. Amint a széles választékot kínáló, sokak számára elérhető zeneáruház megvalósul, a MAHASZ is csatlakozni fog a nemzetközi kampányhoz" -- tudatta lapunkkal dr. Musinger Ágnes, a MAHASZ ügyvezető igazgatója.

Addig a MAHASZ a többi közös jogkezelő szervezettel -- Artisjus, EJI, Filmjus, Hungart -- együtt felvilágosító kampányt kezd a szerzői jog által védett művek jogszerű online felhasználásának módjáról és feltételeiről. Az Egyesült Államokban is léteznek ilyen kampányok, amelyekben népszerű előadók, például Britney Spears magyarázzák el, az illegális zeneletöltés valójában lopás, így próbálják rávenni az internetezőket a fájlcserélők helyett a legális szolgáltatások használatára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról