Szerző: Ady Krisztián

2004. október 27. 15:39

Helyet cserélt a grafikus chipek piacán az ATI és az NVIDIA

Az Xbit labs oldalain megjelent, a Mercury Research piackutató cégnek tulajdonított, állítólag hamarosan hivatalossá váló adatok szerint az ATI Technologies a harmadik negyedévben végre megelőzte riválisát, az NVIDIA-t.

Az Xbit labs oldalain megjelent, a Mercury Research piackutató cégnek tulajdonított, állítólag hamarosan hivatalossá váló adatok szerint az ATI Technologies a harmadik negyedévben végre megelőzte riválisát, az NVIDIA-t.

Az Xbit Labs birtokába került számok alapján az Intel +1 százalékkal 39 százalékos, az ATI +4 százalékkal 27 százalékos, míg az NVIDIA 8 százalékos csökkenés mellett 15 százalékos piaci részesedést szerzett a grafikus chipek piacán a harmadik negyedévben. Az Intel hosszú idő óta piacvezető, chipkészletbe integrált videovezérlői mind az asztali, mind a hordozható PC-k körében népszerűek.

Arra azonban még sosem volt példa, hogy az ATI az asztali gépekbe szánt grafikus vezérlők piacán megelőzze legnagyobb riválisát, az NVIDIA-t. A harmadik negyedév során az ATI részesedése ezen a piacon +17 százalékkal 55 százalékra nőtt, míg az NVIDIA-é 16 százalékkal 42 százalékra csökkent.

Hasonlóan alakult az önálló grafikus komponensek piaca is, melybe az asztali gépekbe szánt grafikus chipek mellett beletartoznak a mobil chipek is; a kanadai ATI 59 százalékos részesedést ért el, míg az NVIDIA csupán 37 százalékot tudhat magáénak, 13 százalékos csökkenést felmutatva.

A piackutató vállalat szerint az ATI és az NVIDIA helycseréje elsősorban a kanadai vállalat Radeon 9800 és 9600-sorozatú termékeinek köszönhető, melyeket az új X-sorozat megjelenésével egyre alacsonyabb áron érhetnek el a felhasználók. Bár az NVIDIA jelenleg futó csúcskategóriás, GeForce 6-sorozatú grafikus processzorai felveszik a versenyt az ATI X-sorozatú termékeivel, a korábbi GeForce FX-vonal nem nyújt elegendő teljesítményt az olcsóbbá vált 9800-as kártyák ellenében.

Az év során megjelent játékok, mint a FarCry, a Doom III és a hamarosan megjelenő Half-Life 2 nagyobb teljesítményű komponenseket igényelnek, mely arra kényszeríti a felhasználókat, hogy lecseréljék videokártyáikat -- a választás ilyenkor pedig legtöbb esetben valamelyik gyártó éppen kategóriát lépő, eddig csúcskategóriát képviselő terméke lehet, melyet jelenleg a Radeon 9800 Pro vagy XT képvisel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról