Szerző: Bodnár Ádám

2004. október 25. 10:28

A felhasználók nem is tudják, mivel fertőződött meg a gépük

Egy múlt hét hétfőn közzétett tanulmány szerint az otthoni PC-k közel 80 százaléka fertőzött kémprogrammal (spyware) és a felhasználók túlnyomó többsége nem is tudja, hogy személyes adatai veszélyben vannak.

Egy múlt hét hétfőn közzétett tanulmány szerint az otthoni PC-k közel 80 százaléka fertőzött kémprogrammal (spyware) és a felhasználók túlnyomó többsége nem is tudja, hogy személyes adatai veszélyben vannak.

Ismeretlen veszélyek

Októbert az Egyesült Államokban a cyberbiztonság hónapjává nyilvánították, ennek jegyében az America Online internetszolgáltató és a National Cyber Security Alliance (NCSA) szakemberei 329 háztartást kerestek fel a számítógépeken levő vírusok, kémprogramok és más rosszindulatú szoftverek után kutatva. A jelentések szerint a legtöbb gép védtelen az online fenyegetésekkel szemben és a felhasználókat sem érdeklik a veszélyek.

"Senki nem sétálna az utcán hatalmas köteg pénzt lobogtatva, vagy hagyná tárcáját őrizetlenül egy nyilvános helyen, de az interneten a felhasználók túlnyomó része pontosan ezt csinálja" -- mondta Tatiana Gau, az AOL biztonsági főnöke. "Az alapvető biztonsági szoftverek, vírusölők, tűzfalak és spyware-irtók használata nélkül az internetezők veszélynek teszik ki legféltettebb személyes és pénzügyi adataikat."

Képzetlen felhasználók

A jelentés azt mutatta, hogy a PC-felhasználók biztonsági szempontból igen képzetlenek, háromnegyedük egyáltalán nem tudta, mi a különbség a vírusirtó és a tűzfal között. A megkérdezettek kétharmada egyáltalán nem használ a gépén tűzfalat. A víruskeresők tekintetében már jobb a helyzet, a felhasználók 85 százaléka már feltelepített ilyen alkalmazást, azonban kétharmaduk már több mint egy hete nem frissítette az információs adatbázist, azaz a legújabb kártevők ellen védtelen. A kutatásban szereplő PC-k ötöde vírussal fertőzött.

A fenti számok azt mutatják, hogy a felhasználók egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy miféle kockázatokkal jár az, ha gépüket az internetre kapcsolják és nem tudják, milyen biztonsági megoldásokat kellene alkalmazniuk. Rémisztő, hogy az AOL és az NCSA szakemberei a vizsgált PC-k 80 százalékán találtak a kémprogramokat. Tíz felhasználóból kilencnek fogalma sem volt arról, hogy gépére milyen kártevő települt fel és milyen veszélyeknek teszi ki az adatokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról