:

Szerző: Budai Péter

2004. október 20. 09:22

Megjelent a Microsoft Navision üzleti megoldás 4.0-s változata

[eWeek/HWSW] A Microsoft üzleti megoldásokat szállító Business Solutions üzletága megjelentette a Navision 4.0-s változatát, ami az első nagyobb frissítés, mióta a szoftveróriás két éve megvásárolta a dán Navisiont.

[eWeek/HWSW] A Microsoft üzleti megoldásokat szállító Business Solutions üzletága megjelentette a Navision 4.0-s változatát, ami az első nagyobb frissítés, mióta a szoftveróriás két éve megvásárolta a dán Navisiont.

Megszokott felület, új funkciók

A Navision elősorban a kis és közepes vállalatoknak (KKV, SMB -- Small and Midsized Businesses) nyújt összefogott megoldásokat. A felhasználói felület -- nem meglepő módon -- a mostanában megjelenő üzleti megoldások mintájára szintén az Outlook 2003-at vette alapul. A vállalat ezzel azt szeretné elérni, hogy a jelenlegi Office felhasználóknak ne kelljen új kezelőfelületek használatát elsajátítaniuk. Általánosságban elmondható, hogy az informatikával kapcsolatba kerülő irodai munkaerő számára egy új felület megismerése komoly idő- és energiaráfordítást jelent.

A 4.0-s változatban már új folyamatmenedzsment megoldással találkozhatunk, és a szoftver funkcionalitásának bővítésére is több lehetőség áll rendelkezésre. A fejlesztések érintették a kulcsfontosságú teljesítménymutatókat (KPI, Key Performance Indicator), ezáltal sokkal vizuálisabban kimutatható, hogy a vizsgált adatok milyen kapcsolatban állnak a konkrét üzletmenettel.

Annak érdekében, hogy a hagyományos tervezési és gyártási munkálatokat végző vállalatok folyamataikat automatizálják és optimalizálják, a Navision 4.0 egyszerűsített alapot nyújt a termelési tevékenységek irányítására. Az új képességek betekintést engednek az éppen zajló munkatevékenység aktuális lépéseibe, és támogatják a megrendelés-alapú munkafolyamat-tervezész is.

Egyszerűsödik a kapcsolattartás és az üzembehelyezés

Az egyszerűbb partnerközi integráció elérése érdekében a Microsoft kifejlesztette a Business Notification technológiát, ami a Microsoft SQL Server Notification Services megoldásaira épülve értesíti az érintett feleket (ügyfelek, munkatársak, partnerek) az egyes változásokról, eseményekről. Valamennyi alkalmazás- és vállalatközi kommunikáció teljesen testre szabható a nyitott XML-alapú üzenetek segítségével.

Rendelkezésre állnak új mintasablonok, amikkel a különféle iparágaknak általánosan megfelelő beállításokat és a testre szabást a rendszer automatikusan elvégzi az üzembe helyezés gyorsítása végett. Természetesen ezek alkalmazása után azok további aprólékos módosítására is lehetőség van. A Navision 4.0-ban megtalálhatóak bútorcégek, gyártó cégek, és elektronikus mérnöki tevékenységet folytató vállalatok mintasablonjai is.

Gyökerek

A Navision fejlesztését eredetileg egy kisméretű, Dániában található ERP (Enterprise Resource Planning, vállalati erőforrás-gazdálkodás) vállalat végezte. A termék a Microsoft Business Solution (MBS) üzletág fokozatosan bővülő kínálatának tagja. A többi szoftver közül a Navisionhoz hasonló képességekkel rendelkezik a Great Plains, azonban azt elsősorban az amerikai piacra szánja a vállalat, és az ottani igényeknek megfelelően történik fejlesztése is. Ugyancsak az MBS termékei közé tartozik a Solomon és az Axapta; ezekkel a megoldásokkal a Microsoft -- ugyan jelentős erőfeszítések árán -- de képes volt betörni az európai vállalati szoftverek piacára, és jelenleg egy több mint 2000 partnerből álló hálózatot tudhat magáénak az EMEA (Európa, Közel-kelet, Ázsia) térségben.

Eredetileg a dán vállalat ötlete volt az az érdekes értékesítési megoldás is, amit ma már csak channel-marketingnek neveznek. Ennek alapelve, hogy a Microsoft minden térségben megkeresi az érdeklődő és hozzáértő partnereket, akik a megoldások helyileg specializált változatait elkészítik a piac különféle szereplői számára.

További megoldások, jövőbeli fejlesztések

A Microsoft üzleti termékei között újdonságot jelent még a nemrég megjelent CRM 1.2 ügyfélkapcsolat-menedzsment megoldás, a Microsoft Business Portal és a Microsoft Business Network, melyek az üzleti tevékenységek és a partneri kapcsolattartás összefogását tekintik célnak.

A Navision 4.0 világszerte tucatnyi országban érhető el, így Ausztriában, Kanadában, Németországban, Írországban, Hollandiában, Dél-Afrikában, Svédországban, Nagy Britanniában és az Egyesült Államokban is. Vélhetően a magyar változat bejelentése sem fog sokat váratni magára, hiszen itthon is több vállalat kötelezte már el magát a Navision 3.70 és a Navision Standard megoldások mellett.

A jövőben a meglévő termékek folyamatos fejlesztése mellett számítani lehet a Microsoft Business Framework megjelenésére is, ami teljesen egyedi megoldások kialakítását, fejlesztését teszi majd lehetővé, igaz, csak 2008 körül. A késői dátumnak kettős oka van: egyrészt az üzleti alkalmazások új keretrendszere még a fejlesztés korai stádiumában áll, másrészt szorosan kapcsolódik a WinFS technológiához, amit a Microsoft még a Longhorn 2006-os megjelenéséig sem lesz képes teljesen befejezni. Ennek következtében a Microsoft Business Framework általános elérhetősége csak a Longhorn Server 2007-es kiadása utánra valószínűsíthető.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 05:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.