:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. október 18. 15:59

Részletek az Intel kétmagos asztali processzoráról

A The Inquirer informatikai bulvárlap Intelhez közeli forrásokra hivatkozva közölte, hogy a vállalat a jövő év harmadik negyedévében dobja piacra asztali gépekbe szánt kétmagos processzorát, amely a Smithfield kódnevet viseli.

A Smithfield az előzetes specifikációk szerint 90 nanométeres csíkszélességgel készül, két magot és kétszer 1 Mbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz, tartalmazza továbbá a 64 bites utasításokat és a puffertúlcsordulás elleni védelmet. A Smithfield magos lapkák órajele megjelenéskor 3 GHz körül lesz. Mivel a Smithfieldet úgy tervezték, hogy kompatibilis legyen az Intel jelenlegi chipkészleteivel, ezért a processzor még nem 1066, csupán 800 MHz-es front side busszal jár.

Az Intel nemcsak az asztali, hanem a noteszgépek esetében is be kívánja vezetni a kétmagos processzorokat, azonban a Yonah fedőnevű chip érkezésére egészen 2006-ig várnunk kell. A Yonah két magja már 667 MHz-es front side buszon küldi és fogadja az adatokat, a hozzá kapcsolt Napa chipkészlet pedig DDR2 memóriákat támogat. A hírek szerint a Yonah szintén tartalmazni fogja a 64 bites utasításokat és az NX-bitet.

A chipgyártó az idén ősszel tartott Intel Developer Forumon jelentette be először, hogy kétmagos processzorokat tervez, a vállalat egyúttal demonstrálta is kétmagos asztali chipjének képességeit. A hírek szerint a lapka tervezési munkálatai már befejeződtek, mint ahogy a Yonah fejlesztése is lezárult. A gyártásra kész állapot elérésétől ("tape out") a piaci megjelenésig nem ritkán egy év is eltelik, ebben az időszakban a processzor próbagyártása, az apró hibák javítása, a tesztelés és a finomhangolás zajlik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.