Szerző: Budai Péter

2004. október 14. 15:11

Szabadalmat sért a Microsoft AutoPlay technológiája?

[News.com] Egy szövetségi bíró a Microsoft ellen ítélt szerdán az AutoPlay, a behelyezett CD- és DVD-lemezek automatikus indításával kapcsolatos technológiával kapcsolatban, ami az utóbbi közel tíz év során végig a Windows operációs rendszerek részét képezte.

[News.com] Egy szövetségi bíró a Microsoft ellen ítélt szerdán az "AutoPlay", a behelyezett CD- és DVD-lemezek automatikus indításával kapcsolatos technológiával kapcsolatban, ami az utóbbi közel tíz év során végig a Windows operációs rendszerek részét képezte.

Jeffrey White, az Egyesült Államok észak-kaliforniai megyei bíróságának tagja elutasította a Microsoft háromszori indítványát az ügy gyorsított eljárással történő megoldására, amit a TV Interactive Data (TVI), egy kicsi, kaliforniai interaktív televíziós technológiákkal foglalkozó vállalat indított útjára.

Mindhárom indítvány a TVI szabványainak érvénytelenítését kezdeményezte az érintett ügy kapcsán. White döntése szerint a Microsoft elégtelen mennyiségű bizonyítékot tudott felmutatni a szabványok ellenében és ezáltal az ügy tovább folytatódhat.

A TVI 2002-ben nyújtotta be a per indításához szükséges iratokat, amelyekben az szerepelt, hogy a Microsoft AutoPlay technológia már a Windows 95 óta valamennyi Microsoft operációs rendszerben megtalálható és ezzel a szoftveróriás megsérti az 5,795,156 és 6,249,863 számokkal jelölt amerikai szabványokat.

Az AutoPlay megvizsgálja a behelyezett lemez tartalmát és automatikusan elindítja a rajta található információk alapján a beállított alkalmazást. A TVI szabványainak dokumentumaiban a következő található a technológia leírásáról: "a fogadóeszköz olyan képességekkel van felruházva, hogy tárolásra használt média behelyezése esetén automatikusan elindít egy folyamatot [...] az autostart driver a fogadóeszközben felismeri a lemezek perifériákba történő behelyezését, és automatikusan elindít egy alkalmazást."

Még mindig elbírálás alatt áll a Microsoft indítványa, ami arra hivatott, hogy az ügyben érintett két szabványt ne vegyék figyelembe az eset kapcsán, hiszen azok hardverfüggők és a Windows, ami a per célpontja, egy tisztán szoftveres megoldás, ami eleve lehetetlenné teszi, hogy a Windows megsértse a TVI szabadalmait. Az indítvány annak is keresi a lehetőségét, hogy alternatív esetben leszögezzék: a Microsoft nem szándékosan sértette meg a TVI szabadalmait, hiszen nincs bizonyíték arra, hogy a Microsoft ismerte volna a TVI technológiai szabadalmait a pert megelőzően. Ezzel szemben a TVI kiemelte, hogy a Microsoft saját szabadalmának dokumentumában megemlíti a TVI első szabadalmát. Az indítvány kapcsán december 17-én tartanak meghallgatást.

"Bízunk az ügy sikerében, és várjuk a bíró ítéletét" -- ismertette Stacy Drake, a Microsoft szóvivője vállalatának álláspontját. A TVI vezetősége nem kívánt reagálni a megkeresésekre.

A TVI jogi képviseletét Robins, Kaplan, Miller & Ciresi látja el, az a minneapolisi cég, ami megnyerte a Mircosoft elleni, 521 millió dolláros kártérítést eredményező Eolas-pert. Akkor az Eolas célpontja a vállalat Internet Explorer böngészőjének bővítménykezelése volt. A TVI ügyet a Microsoft negyedéves pénzügyi jelentésében is megemlíti. A szoftveróriás jogi csapata felkészült a hasonló támadásokra, és gyakorlottan válaszol rájuk; ezt jelzi a nemrégiben megnyert SmartTags technológiát érintő per is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról