Szerző: Ady Krisztián

2004. október 13. 18:33

Hazánkban is elindult a digitális földfelszíni műsorsugárzás

Dr. László Géza
Dr. László Géza,
az AH Rt. vezérigazgatója
Kedden délelőtt, hosszú, több éves tesztidőszak lezárásaként megkezdte az ingyenesen hozzáférhető, digitálisan megvalósított földfelszíni televíziós műsorszórást az Antenna Hungária (AH) Rt. Az első ütemben -- mely lényegében még továbbra is tesztüzemnek nevezhető -- három közszolgálati programot, az mtv, az m2, és a Duna TV adását sugározza Budapesten elhelyezett tornyán és átjátszó adóján keresztül a szolgáltató. A digitális adások vételéhez szükséges set-top-boxok (dekóderek) és PC-s kártyák már kaphatók néhány elektronikai üzletben, de hamarosan a nagyobb áruházláncok is megkezdik ezeknek az eszközöknek a forgalmazását. Az eddig használt vevőantennák lecserélésére nincs szükség.

Kovács Kálmán Informatikai és Hírközlési Miniszter kedden délelőtt a tihanyi Internet Hungary 2004 konferencián egy jelképes gombnyomással indította el az Antenna Hungária Rt. digitális földfelszíni televíziós műsorszórását (DVB-T). A gombnyomás valóban csak jelképes volt, hiszen a többé-kevésbé ismert tesztüzem szinte pontosan három éve működött, elsőként 2001. októberében állították üzembe az első DVB-T adóberendezést Budapest területén.

Keddtől azonban már nem csak Budapesten, hanem Kabhegy körzetében (Veszprém és tekintélyes méretű környéke) is fogható az első digitálisan sugárzott "csomag", melyek vételéhez egy hagyományos tetőantenna -- az adótorony környékén egy botantenna -- és egy úgynevezett set-top-box, vagy PC-s kártya szükséges. A jelenleg elérhető három közszolgálati csatorna mellett -- a szükséges szabályozási kérdések tisztázását követően -- kereskedelmi csatornákkal, sőt, akár 10-15 csatornával is bővülhet az AH Rt. "kísérleti" adása.

DVB-T
A DVB-T a műholdas digitális műsorszórásnál alkalmazott technológiát ülteti át az éter hullámaira, és közel tökéletesnek nevezhető képminőség mellett utóbbinál már általánosan elérhető szolgáltatásokat is biztosíthat. Ilyen például az 1-2 hétre előre feltöltött digitális műsorújság, a digitálisan közvetített, házimozirendszereken élvezhető térhatású hang, s egyéb, akár interaktivitást biztosító szolgáltatások -- távszavazás --, illetve adatelérés, internet.
A megnyitón Kovács Kálmán kiemelte, hogy a digitális rendszerre való átállás nem csak uniós elvárás lehet, hiszen a háztartások 30 százaléka számára -- ahol hagyományos antennával tévéznek és így csak három program elérhető -- az információs hátrány csökkentését is szolgálhatja majd.

"Át fognak alakulni a mindennapi kommunikációról ma alkotott elképzeléseink és a digitalizáció valódi súlyát lehet, hogy csak évek múlva tudjuk majd igazán értékelni" -- tette hozzá az informatikai miniszter.

Kovács György ORTT-elnök az egyelőre elégtelen szabályozásra és ezen belül a médiatörvény módosításának szükségességére hívta fel a figyelmet. Az AH Rt. elnöke, Lévay Örs reméli, hogy az első ütem megindításával igazi lendületet adhatnak a digitális sugárzásra való teljes átállásig tartó folyamatnak. Az Európai Unió 2012-ben szabta meg az analóg műsorsugárzás lekapcsolásának végső időpontját.


A DVB-T digitális földfelszíni műsorszórás jelenlegi lefedettsége

A megnyitó után tartott sajtótájékoztatón László Géza, az AH Rt. vezérigazgatója továbbra is kiemelte azt a korábbi konferenciákon is hangoztatott álláspontot, hogy állami szerepvállalás nélkül nem képzelhető el a DVB-T országos elterjedése. Az igazgatót igazolják a rendszer elindításával kapcsolatos költségek: az Informatikai és Hírközlési Minisztérium ötszázmillió forintot, az Országos Rádió és Televízió Testület pedig 220 millió forint támogatást nyújtott a digitális műsorszórás üzemszerű működésének elindításához.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról