Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. október 7. 09:07

Betárcsázós telefonszámlista a hírközlési hatóság oldalán

Három éve létező problémára próbál gyógyírt kínálni a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a napokban megnyitott, betárcsázós programokkal foglalkozó weboldallal. Az oldalon egyrészt azok a telefonszámok láthatók, melyeket a telefonszolgáltatók már kiiktattak az automatikus nemzetközi forgalomból, másrészt néhány letölthető program segít a károk megelőzésében, illetve felszámolásában.

[HWSW] Három éve létező problémára próbál gyógyírt kínálni a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a napokban megnyitott, betárcsázós programokkal foglalkozó weboldallal. Az oldalon egyrészt azok a telefonszámok láthatók, melyeket a telefonszolgáltatók már kiiktattak az automatikus nemzetközi forgalomból, másrészt néhány letölthető program segít a károk megelőzésében, illetve felszámolásában.

A betárcsázó programok a Windows operációs rendszert használó modemes (vagy modemmel is rendelkező) felhasználókat fenyegetik. Internetezés közben -- általában pornó- vagy warez oldalakról -- nagyobb sebességet, vagy más előnyt ígérő linkre kattintva kerülhet a felhasználó gépére egy kis programocska, amelyik megszakítva a meglévő kapcsolatot, egy új, általában emelt díjas távolsági számot tárcsázva borsos árú internetkapcsolatra vált. A hó végi számla több tízezres, de nem ritkán százezres nagyságrendű is lehet.

Bár egy teszt szerint a program nem kerülhet észrevétlenül a felhasználók gépére, az internetezők csak aktív közreműködésükkel tudnak maguknak kárt okozni, a károsultak száma nem kevés: idén nyáron mintegy kétszáz panaszt tartott számon az NHH, ám a rendőrséghez csak kevesebb, mint egytucatnyian fordultak -- és nyilván még többen vannak, akik minden hivatalos út mellőzésével, egyszerű otthoni bosszankodással zárták le a kellemetlen ügyet.

A károsultak csak a rossz tapasztalatból fakadó bizalomvesztést és a telefontársaságnak kifizetett tízezreket könyvelhetik el az ügy során, de kártérítésre nem számíthatnak. Mind az NHH, mind az esettel már korábban is foglalkozó, az internetezők érdekvédelmét célul tűző Netért egyesület a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, mondván: a betárcsázó programokat rejtő honlapok üzemeltetőit több mint nehéz megtalálni -- előfordult, hogy az egyik eset felgöngyölítését célul tűző hatóságok a telefonszám alapján egy Kubában működő egyszerű utcai telefonfülkéhez jutottak.

Noha sajnos épp az informatikában, számítástechnikában kevésbé jártas internetezőket fenyegeti a veszély, azokat tehát, akik számára az interneten való navigálás sem mindig egyszerű feladat, mégis nekik kell majd rábukkanniuk az NHH, vagy a Netért oldalára. Az előbbi megtalálását nem segíti sajnos az sem, hogy az NHH közleményében meghirdetett internetcím még ma sem működik.

A weboldalon egyébként azoknak a számmezőknek a listája található, melyeket a szolgáltatók valamelyike már kiemelt az automatikus nemzetközi forgalomból -- ezek kézi kapcsolással továbbra is elérhetők -- azaz amelyekkel valaki Magyarországon már pórul járt. Letölthető továbbá néhány program, melyek vagy a hívás tévútra kerülését, vagy a betárcsázóprogramok letöltését akadályozzák meg. Míg a telefonszámlista legfeljebb a telefontársaságoknak nyújt segítséget (az egyik szolgáltató által jelzett számot a listára kerülés után a többi szolgáltató is letiltja majd), a programok valóban segíthetnek a már bajba jutott, vagy a számítógépüket tudatosabban óvók számára.

Az NHH betárcsázós oldala a hatóság közleményével ellentétben a http://www.nhh.hu/menu8/betarcsazo/ címen érhető el, s emlékeztetőül a néhány hónapja már működő, a Netért által fenntartott, részben hasonló tartalmú oldal címe: www.vedekezz.hu.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról