Szerző: Bodnár Ádám

2004. szeptember 30. 11:57

Mobiltelefonokba szánt merevlemez várható a Samsungtól

Apró, mindössze 0,85 hüvelyk (216 mm) átmérőjű merevlemez fejlesztésébe fog a Samsung. A vállalat végső célja egy olyan meghajtó megalkotása, amelyet már mobiltelefonokban is használni lehet.

Apró, mindössze 0,85 hüvelyk (216 mm) átmérőjű merevlemez fejlesztésébe fog a Samsung. A vállalat végső célja egy olyan meghajtó megalkotása, amelyet már mobiltelefonokban is használni lehet.

A Samsung képviselője elmondta, hogy a 0,85 hüvelykes meghajtó jelenleg "kutatás-fejlesztési szakaszban van", azonban nem közölte, mikorra várható a végleges termék elkészülte, vagy a piaci megjelenés. Egyelőre azt sem tudni, hogy a Samsung meghajtója teljes egészében saját fejlesztés-e, vagy más vállalattól licencelt technológián alapul. A Toshiba, valamint a GS Magicstor már korábban bejelentették, hogy 0,85 hüvelykes merevlemezeken munkálkodnak. A Toshiba 2005-től már sorozatban gyártja apró meghajtóját.


0,855 hüvelykes Toshiba merevlemez

A mobiltelefonok rohamosan növekedő piaca teljesen új terület lehet a merevlemezek számára, noha egyelőre korántsem bizonyos, hogy az apró meghajtók versenyezhetnek-e a flash memóriákkal. Nagyon valószínű, hogy a jövő mobiljai elegendő tárolókapacitással rendelkeznek majd fényképek, zene és videofelvételek tárolására is, így új felhasználási területeket nyitva meg például a digitális fényképezés és videokamerázás előtt. Ezen felhasználási területet fogja erősíteni a harmadik generációs mobilhálózatok és később akár más szélessávú rádiós átvitel megjelenése, melyek segítségével könnyedén és gyorsan fogadhatóvá és küldhetővé válnak a telefonokban tárolt audio- és videoállományok.

Dave Reinsel, az IDC elemzője szerint a jövő mobiltelefonjaiban felhasználásra kerülő, 4-5 Gbyte kapacitású apró merevlemezek olcsóbbak, mint ugyanennyi flash memória, ez megnyithatja a kaput a meghajtók gyártói előtt. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a flash memóriák ára meredeken csökken. Az apró merevlemezek gyártói közül a Samsung és a Toshiba a flash memóriák piacán is jelentős szereplő.


Samsung SPH-V5400: az első merevlemezes mobiltelefon

A Samsung nemrégiben már bemutatott egy olyan mobiltelefont, amelyben merevlemezes meghajtó szolgált az adatok tárolására. Szakértők egyetértenek abban, hogy a merevlemezek széles körű mobil elterjedésének feltétele, hogy az apró meghajtók ellenálljanak a viszonylag durva használatnak, keveset fogyasszanak és olcsón megvásárolhatók legyenek. Az IDC szerint 2005-ben világszerte 500 ezer merevlemezes mobiltelefont adnak majd el, 2008-ban viszont már 5,2 millió ilyen készülék talál gazdára. Reinsel úgy véli, a mobiltelefonokba szánt meghajtók legfeljebb 30 dollárba kerülhetnek, csak ekkor terjedhetnek el széles körben a rájuk épülő telefonok. Ilyen alacsony ár mellett azonban a gyártó csak nagyon kis nyereséghányaddal dolgozhat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról