Szerző: Bodnár Ádám

2004. szeptember 29. 16:15

Olcsó Windows Indiának

India lesz az ötödik olyan ország, ahol a Microsoft forgalmazni fogja Windows XP Starter Edition operációs rendszerét. A termék 2005 elejétől lesz kapható. Az olcsó Windows Indián kívül Oroszországban, Thaiföldön, Indonéziában és Malajziában lesz elérhető.

India lesz az ötödik olyan ország, ahol a Microsoft forgalmazni fogja Windows XP Starter Edition operációs rendszerét. A termék 2005 elejétől lesz kapható. Az olcsó Windows Indián kívül Oroszországban, Thaiföldön, Indonéziában és Malajziában lesz elérhető.

Az indiai piacra szánt Windows XP kizárólag hindi nyelvet támogat, amely ugyan az ország hivatalos nyelve és a legtöbb városban ezt beszélik, azonban a vidéki lakosság körében még legalább 20 további nyelv elterjedt, beleértve a bengálit, a telugut és a marathit. Yannis Dosios, a Microsoft fejlődő piacokért felelős termékmenedzsere közölte, hogy a termék megjelenése után a cég fontolóra veszi más nyelvek támogatását is. "Több nyelvet is támogatnunk kell, ha valóban el akarjuk érni az indiai piacot" -- ismerte el Dosios.

A Windows XP Starter Edition célja, hogy a fejlődő piacokon növelje a Microsoft részesedését és visszaszorítsa a szoftverkalózkodást. Az operációs rendszer csak új számítógépekkel együtt kapható, önmagában nem lesz megvásárolható. A Microsoft közleménye szerint több jelentős nemzetközi és helyi gyártó, köztük az Acer, a HP, a HCL és a Wipro állt a Windows XP Starter Edition mellé.

Az olcsó Windows egyes jelentések szerint mindössze 36 dollárért lesz elérhető a PC-gyártók számára, azaz lényegesen kevesebbe kerül, mint egy "teljes" Windows XP. Az indiai piacra szánt változat több speciális változtatást is tartalmaz, például a helyi érdekességek fotóival tűzdelt képernyővédőket és háttereket. Az alacsony ár azonban korlátozásokkal is együtt jár: a butított operációs rendszer egy időben legfeljebb 3 alkalmazást enged futtatni és a hálózati képességei is csonkításon estek át. A szoftver legfeljebb 800x600 pixeles felbontást támogat. A Starter Edition teljes értékűvé tehető egy hagyományos Windows XP megvásárlásával.

Egyes vélekedések szerint az olcsó Windows korlátozásai bosszantani fogják a felhasználókat. A Gartner piackutató cég úgy véli, hogy bár a Microsoft az SE változatot kezdő PC-felhasználóknak szánja, sok első PC-tulajdonos munkahelyén, ismerősöknél vagy netcafékban már megismerkedett a számítógép kezelésének alapjaival, így a butított operációs rendszer inkább bosszankodást válthat ki, mintsem az olcsó és jogtiszta Windows megszerzése feletti örömet. A Microsoft szerint azonban alaptalanok a félelmek, mivel a szoftvert tesztelő mintegy 6 ezer felhasználó egyike sem panaszkodott a korátozások miatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról