Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. szeptember 29. 10:43

A Vodafone és a T-mobile tűnik a számhordozás nyertesének

Minimális mértékben nőtt a SIM-kártyák száma az elmúlt hónapban, az először tavaly érzékelt mobilpiaci telítettséget figyelembe véve jelentős változás ebben már nem is várható. Ugyanakkor a mobilszolgáltatók részesedését tekintve érzékelhető némi átrendeződés a Vodafone és a T-mobile javára -- a Pannon kárára -- ez olvasható ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság augusztus havi digitális gyorsjelentéséből.

[HWSW] Minimális mértékben nőtt a SIM-kártyák száma az elmúlt hónapban, az először tavaly érzékelt mobilpiaci telítettséget figyelembe véve jelentős változás ebben már nem is várható. Ugyanakkor a mobilszolgáltatók részesedését tekintve érzékelhető némi átrendeződés a Vodafone és a T-mobile javára -- a Pannon kárára -- ez olvasható ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság augusztus havi digitális gyorsjelentéséből.

Hazánkban augusztusban 8 316 687 plasztiklapocska volt a telefonkészülékekben -- vagy hevert kihasználatlanul a fiók mélyén. Ugyanakkor 7 738 489 volt azoknak a kártyáknak a száma, melyekkel tulajdonosuk az elmúlt három hónapban részt vett a mobilforgalmazásban (azaz beszélt, vagy adatátvitelre használta a kártyát). A változás az előző hónaphoz képest kevesebb, mint egy százalék -- összehasonlításul: egy évvel ezelőtt hónapról hónapra tíz-tíz százalékkal bővült a mobilfelhasználók tábora.

A mobil számhordozhatóság idén május 1-jén indult. Mivel a szolgáltatók csak a három hónapnál régebb óta nem forgalmazó kártyákat tekintik használaton kívülinek, tulajdonképpen az augusztusi statisztika az első, melyből sejteni lehet a szolgáltatók közti ügyfélmozgást. Figyelembe kell venni ugyanakkor azt is, hogy a statisztika nem tesz különbséget a mobilosok táborába teljesen újként belépő és a számát hordozó ügyfél között.

A Vodafone részesedése 2004 májusában az aktív SIM-kártyák alapján 17,43 százlék volt (ez kb. 1 275 ezer kártyát jelent), míg augusztusban ez az arány 18,9 százalékra (1 463 ezer kártyára) nőtt. A T-mobile májusban 47,63 (3 571 ezer kártya), augusztusban pedig 47,74 százalékot (3 694 ezer kártyát) birtokolt. Ezzel szemben a Pannon GSM részesedése 34,52-ről 33,36 százalékra csökkent (miközben aktív kártyáinak száma 2 584 ezerről 2 581 ezerre csökkent).

Bár a most megjelent statisztika a számhordozás adatait tekintve durva hasonlattal élve a májusi állapotokat tükrözi, jelentős változásra a később megjelenő gyorsjelentésekben sem kell számítani. A mobilpiaci tortaszeletek nagysága ugyan nem állandó, de a változások hónapról hónapra igen kis mértékűek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról