Szerző: Bodnár Ádám

2004. szeptember 28. 15:53

A fejlesztő és a kiadó jogvitája miatt akár fél évet is csúszhat a Half-Life 2 megjelenése

A Valve fejlesztőcég és a Vivendi Universal Games kiadó közötti jogvita miatt akár fél évvel is kitolódhat a Half-Life 2 megjelenése.

A Valve fejlesztőcég és a Vivendi Universal Games kiadó közötti jogvita miatt akár fél évvel is kitolódhat a Half-Life 2 megjelenése.

Az ügy 2002 kezdete nyarára datálódik, ekkor perelte be a Valve a Sierra On-Line-t, amely akkor még a Vivendi Universal Games egyik részlege volt. A Valve szerint a Sierra szerződésszegést követett el azzal, hogy a Half-Life játékot netkávézókban terjesztette. Azóta a helyzet -- Virág elvtárs szavaival élve -- tovább fokozódott, a Valve azzal is vádolja a Vivendit, hogy nem fizetett ki bizonyos jogdíjakat.

A Vivendi viszontperelte a Valve-ot, azt állítva, hogy a Valve szándékosan félrevezette őket és bizonyos esetekben a Valve elnök-vezérigazgatója, Gabe Newell, valamint Doug Lombardi marketing-igazgató meghatalmazás nélkül beszélt a Vivendi nevében. A Vivendi szemében a legnagyobb szálkát azonban a Steam jelenti, a kiadó szerint az internetes szolgáltatás segítségével megkerülhető a Half-Life 2 kiskereskedelmi értékesítése, ami bevételkiesést okoz. A Vivendi azt követeli, hogy a Valve adja át a Half-Life 2 forráskódját és a két cég tárgyalja újra a kiadásra vonatkozó szerződést, amelyet 2001-ben kötöttek.

"A Valve erős nyomást gyakorol a Vivendi Universal Games-re azért, hogy a termék minél hamarabb megjelenjen" -- áll a Vivendi által kiadott közleményben. "A cég képviselői azonban felhatalmazásunk és beleegyezésünk nélkül tettek olyan kijelentéseket a nyilvánosság előtt, amelyekben a termék szeptemberi megjelenését ígérték."

A Vivendi állítása szerint a Valve félrevezette őket a Steam és a Half-Life 2 fejlesztése kapcsán, és több más dolog mellett követeli a Half-Life franchise-hoz fűződő szellemi tulajdonjogokat, amelyeket a 2001-es szerződés keretén belül adott át a Valve-nak.

A két cég még az év vége előtt köteles benyújtani az üggyel kapcsolatos dokumetumait a bíróságnak. A játékokkal foglalkozó GameSpot szerkesztői azonban azt hozták nyilvánosságra, hogy a Valve és a Vivendi közötti szerződés lehetőséget ad utóbbi cég számára, hogy a végleges változat kézhezvételétől számítva akár hat hónappal is elcsúsztassa a megjelenést. Ez azt is jelentheti, hogy a Half-Life 2 csak jövőre jelenik meg.

Mivel a Half-Life 2 kétségbevonhatatlanul napjaink egyik leginkább várt játéka, mind a fejlesztőnek, mind a kiadónak érdeke, hogy a termék minél hamarabb megjelenjen, mivel a késések komoly bevételkiesést okozhatnak mindkét fél részére. A Valve és a Vivendi viszonya az utóbbi időben a hírek szerint megromlott, a Vivendinek mindenképp szüksége van a Half-Life 2 értékesítési bevételeire.

A hányattatott sorsú Half-Life 2-nek az eredeti elképzelések szerint már majdnem egy éve a boltokban kellene lennie, azonban a szoftver forráskódját tavaly ősszel ellopták, ezért a fejlesztő annak újraírása mellett döntött, hogy hálózati játék esetén megakadályozzák a csalás lehetőségét. Amint arról beszámoltunk, a feltételezett tolvajokat júniusban tartóztatták le a hatóságok.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.