Szerző: Bodnár Ádám

2004. szeptember 24. 15:02

Megjelent a SuSE Linux Enterprise Server 9

Szittya Tamás
Szittya Tamás
A Novell Magyarország a mai napon bemutatta a SuSE Linux Enterprise Server legújabb, 9-es változatát, amely a cég állítása szerint jelentős előrelépés mind teljesítmény, skálázhatóság, kezelhetőség és biztonság területén. A SLES9 a világon az első vállalati Linux-rendszer, amely a 2.6-os Linux kernelre épül.

"A SuSE Linux Enterprise Server 9 megjelenésével a Novell nagyon erős, valóban meggyőző érveket szolgáltat ügyfeleinek ahhoz, hogy miért a Linuxot tegyék üzletvitelük központi elemévé" -- mondta Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója. "A SuSE Linux Enterprise Server 9 az első igazán vállalati felhasználásra szánt Linux megoldás. A Novell széleskörű partnerhálózatának, a globális támogatási infrastruktúrának és a jogi védelmi programnak köszönhetően a magyarországi ügyfelek is teljes bizalommal telepíthetik az új Linux rendszert."

A SuSE Linux Enterprise Server 9 több új szolgáltatást és fejlesztést tartalmaz. A teljesítmény fokozása érdekében bekerült az Intel Hyper-Threading technológia támogatása, a NUMA rendszerek támogatása akár 512 processzorig, valamint a Native Posix Thread Library (NPTL) támogatása. Az IBM-mel közösen fejlesztett egyedi osztály alapú kernelerőforrás-kezelés (CKRM) lehetővé teszi a Linux kiszolgáló számára az erőforrások dinamikus kiosztását.

A HotPlug szolgáltatások révén a rendszergazdák menet közben is cserélhetnek merevlemezeket, processzorokat és egyéb perifériákat. Az új Enterprise Volume Manager (EVMS) megkönnyíti a rendszergazdák feladatát, amikor clusteres környezetben, osztott diszkalrendszereket használó szervereket kell telepíteni, vagy karbantartani. Egy új felügyeleti konzolon lehet a clusterbe szervezett szervereket konfigurálni.

Az egyedi kezelési lehetőségek csökkentik a Linux rendszerek telepítési és felügyeleti költségeit: a YaST, amely egy átfogó telepítő, konfigurációs és adminisztrációs eszköz, az informatikusoknak egy általános alapot nyújt az operációs rendszer összetevők, a hálózati szolgáltatások, a nyílt forrású összetevők és a harmadik féltől származó alkalmazások kezelésében.

A nemrég GPL licenc alatt kiadott YaST már támogatja a közös információmodellt (common information model, CIM), a vállalati rendszerfelügyeleti megoldások szabványos felületét. Ezzel könnyebbé vált a nagyléptékű informatikai környezetek támogatása, és az együttműködés a külső fejlesztőktől származó rendszerfelügyeleti eszközökkel. Az AutoYaST szolgáltatással az informatikai rendszergazdák automatikusan, felhasználói és kezelői beavatkozás nélkül tudják telepíteni a Linux kiszolgálókat.

A Novell egyedülálló AutoBuild rendszerével létrehozott SuSE Linux Enterprise Server 9 közös kódbázist biztosít minden népszerűbb hardver platformra, a kisebb részlegek kiszolgálóitól egészen a nagy mainframe rendszerekig. A SuSE Linux Enterprise 9 operációs rendszer jelenleg az x86, az AMD64, Intel EM64T, Intel IA-64, IBM Power, zSeries és S/390 hardvereket támogatja.

A SuSE Linux Enterprise Server 9 nagy teljesítményét mi sem bizonyítja jobban, mint az a TPC-C online tranzakciófeldolgozási teszt, amelyen egy 32 Itanium 2 processzoros NEC Express5800/1320Xd szerver SuSe Linux Enterprise Server 9 operációs rendszert és Oracle 10g adatbáziskezelőt futtatva 683 ezer pontot meghaladó eredményt ért el 5,99 dollár/tmpC ár/teljesítmény viszony mellett.

Szittya Tamás elmondta, hogy a potenciális magyar ügyfelek kivételes helyzetben vannak, ugyanis a hazai Novell-csapatból közel ötvenen foglalkoznak Linux-telepítéssel és -támogatással, a magyarországi leányvállalat a Novell négy legnagyobb Linux-központjának egyike. A Novell vezetői szerint számos magyar vállalat és költségvetési szervezet komoly teszteket végez a SuSE Linuxszal és hamarosan várható egy nagy szervezet átállása a nyílt forrású operációs rendszerre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról