Szerző: Budai Péter

2004. szeptember 24. 13:23

Csak a Windows XP-hez jár a biztonságos Internet Explorer

[News.com/HWSW] A Microsoft agresszív Windows XP kampányának keretében megpróbálja a Windows operációs rendszer korábbi verzióit használókat szoftvereik frissítésére ösztönözni. A legújabb biztonsági frissítések, valamint az Internet Explorer újdonságai a Windows XP-nél régebbi rendszereken nem lesznek elérhetőek. Ez a lépés hozzávetőlegesen 200 millió felhasználót érint.

[News.com/HWSW] A Microsoft agresszív Windows XP kampányának keretében megpróbálja a Windows operációs rendszer korábbi verzióit használókat szoftvereik frissítésére ösztönözni. A legújabb biztonsági frissítések, valamint az Internet Explorer újdonságai a Windows XP-nél régebbi rendszereken nem lesznek elérhetőek. Ez a lépés hozzávetőlegesen 200 millió felhasználót érint.

A Microsoft ezen a héten közölte, hogy internetes böngészőszoftverének legújabb változatát kizárólag a Windows XP második javítócsomagja révén teszi elérhetővé. A Windows XP-re történő átállás bármely korábbi operációs rendszerről 99 dolláros áron lehetséges az Egyesült Államokban; új operációs rendszer vásárlása esetén 199 dollárt kell fizetni. A vállalat erőteljes stratégiaváltása egyrészről lehet, hogy növeli a Windows XP eladásait, de komoly veszélynek teszi ki magát, hiszen az átállni nem akaró felhasználók vélhetően alternatív, ingyenes böngészőalkalmazásokat fognak választani, mint amilyen például a sokak által kedvelt és egyre nagyobb ütemben fejlődő Firefox.

Az elemzők úgy látják, hogy túl magas az átállás ára, ha az ügyfelek kizárólag biztonságosabb internetelérést és böngészőt szeretnének kapni, különösen, hogy az Internet Explorer különálló, ingyenes termékként kezdte meg pályafutását. "Komoly probléma, hogy az embereknek a teljes operációs rendszert frissíteniük kell azért, hogy biztonságosabb böngészőhöz jussanak. Úgy tűnik, hogy ez részben a Windows XP-re történő átállás meggyorsítását célozza meg" -- ismertette véleményét Michael Cherry, a redmondi Directions on Microsoft elemzője.

A Microsoft megerősítette, hogy az Internet Explorer frissítései kizárólag a Windows XP tulajdonosok számára érhetőek el. "Nem tervezzük a Windows XP SP2 újdonságait Windows 2000 és korábbi operációs rendszerekre szállítani. A jelenlegi legbiztonságosabb Windows változat az SP2-vel frissített Windows XP. Javasoljuk felhasználóinknak, hogy a lehető leghamarabb álljanak át az XP és az SP2 használatára" -- áll a szoftveróriás közleményében.

Az internetes biztonság kálváriája sok vállalat számára hozott jelentős hasznot, ez különösen igaz a vírusírtással foglalkozó cégekre. A Microsoft évek óta elsődleges fontosságúnak tartja szoftverei biztonságosságának biztosítását. Azáltal, hogy az Internet Explorer biztonsági javításai nem lesznek a korábbi operációs rendszereket használók számára elérhetőek jelentősen változtat a böngésző megítélésén. Míg korábban biztonságosságán volt a fő hangsúly, mostanra sokan inkább marketingeszközt látnak benne, ami a Windows XP-re frissítést erőlteti.

Már három év telt el, mióta a Microsoft bemutatta legújabb operációs rendszerét, és a trónörökös Longhorn sorozatos késések révén 2006-nál előbb nem várható. A múlt hónapban a vállalat lecsökkentette a Windows következő generációjának tervezett képességeit, hogy fejlesztése feltétlenül befejeződjön a 2006-os határidőig.

A Wall Street érdeklődve várja, hogy a Microsoft a 2006-ig fennmaradó időben milyen operációs rendszerrel tervez bevételt generálni. A Microsoft most a 390 millió Windows felhasználónak azt a felét vette célba, akik még mindig régebbi asztali operációs rendszereket használnak, mint például a Windows 2000, a ME, a 98 és a 95.

"A Microsoft nem használja fel a biztonsági újításokat, vagy biztonság szempontjából kritikus helyzeteket a szoftverfrissítések értékesítésének növelésére. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a legújabb termékünk nyújtja a legnagyobb biztonságot" -- tudatta a cég szóvivője.

A Microsoft sikeresen megvédte álláspontját, hogy a böngésző az operációs rendszer részét képezi -- ez egy a sok eredmény közül, amit az amerikai kormányzattal folytatott antitröszt perben a Microsoft elért. Múlt évben a vállalat az Internet Explorer különálló termékként történő forgalmazásáról nyilatkozott, azonban ezen a héten hátat fordítottak korábbi terveiknek.

"Az Internet Explorer megjelenése óta az operációs rendszer része. Az IE a Windows egy lényeges komponense" -- nyilatkozta a Microsoft szóvivője. Amikor a böngésző különállóságáról, és ingyenességéről kérdezték, a szóvivő egyszerűen így reagált: "olyan szoftverterminológiákról beszélnek, amiket ókori történelemnek tekinthetnénk".

A Microsoft folyamatos biztonsági frissítéseket ígért valamennyi, még támogatott operációs rendszerhez és Internet Explorer böngészőhöz. Ugyanakkor a vállalat szemlélete szerint ez nem foglalja magában a múlt hónapban megjelent, Windows XP második javítócsomagjában található biztonsági újításokat. Az új képességek közt megtalálható a felbukkanó ablakok letiltásának lehetősége és a letölthető tartalmak és ActiveX verzérlőkomonensek kezelésének biztonságosabbá tétele. Különösen az ilyen jellegű mélyebb javításoknak kellene elérhetőnek lennie valamennyi támogatott operációs rendszer számára, hogy valóban szavatolják a felhasználók biztonságát. Természetesen fejlesztői szemszögből nézve az SP2 radikális változtatásait, tekintetbe véve annak inkompatibilitási nehézségeit is, jelentős erőforrásokat venne igénybe a Microsoft részéről az említett képességek korábbi rendszerekre implementálása, támogatása.

A Microsoft uralja jelenleg az operációs rendszerek piacának közel 94 százalékát a szoftverszállítások IDC által felmért eredményei alapján. Ebben az összesítésben megtalálhatóak a nem ingyenes nyílt forrású Linux operációs rendszerek is, de az ingyenesek nem. A világszerte megtalálható 390 millió Windows operációs rendszerek 26.1 százaléka Windows XP Professional, 24,7 százaléka pedig Windows XP Home -- áll az IDC felmérésében. A fennmaradó 49,2 százalék részarányai a következőek: a Windows 2000 Professional 17,5, a Windows 98 14,9, a Windows ME 6,5, a Windows 95 5,4 és a Windows NT 4 Workstation a felhasználók 4,9 százalékát tudhatja magáénak.

Ez a 49,2 százalékot kitevő, közel 200 millió felhasználó magára hagyatott a jelentősebb biztonsági frissítéseket tekintve. Számukra a jövőben egyre nagyobb veszélyt jelentenek majd a Windows XP-n sorra legyőzött biztonsági problémák, különösen az ActiveX, és az API-kkal kapcsolatos sebezhetőségek.

"Megértem, milyen okok késztetik a Microsoftot belső folyamataik egyszerűsítésére, de nem vagyok híve a biztonsági frissítések, új képességek és hibajavítások egy csomagba integrálásának. A világ különféle szervezetei, akik csak biztonsággal kapcsolatos frissítéseket szeretnének, ezzel rá lettek kényszerítve egy mindent vagy semmit típusú döntés meghozatalára" -- tudatta az IDC alelnöke, Dan Kusnetsky.

A korábbi, Internet Explorerben talált hibák, és a frissítések szemléletében beállt jelentős változás nagy eséllyel segíteni fogja a Firefox és a hasonló, ingyenes, nyílt forrású társainak elterjedését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról