Szerző: Budai Péter

2004. szeptember 06. 11:56:54

Az OASIS felügyeletével fejlődik tovább a DCML specifikáció

[eWeek/HWSW] A kezdeti állapotban lévő infrastrukturális leírónyelvek támogatói egyre nagyobb számban a DCML (Data Center Markup Language) specifikációt tekintik annak a szabványnak, ami széles körben is elfogadottá válhat. A specifikáció kidolgozásáért az OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards) testület felel.

[eWeek/HWSW] A kezdeti állapotban lévő infrastrukturális leírónyelvek támogatói egyre nagyobb számban a DCML (Data Center Markup Language) specifikációt tekintik annak a szabványnak, ami széles körben is elfogadottá válhat. A specifikáció kidolgozásáért az OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards) testület felel.

A DCML specifikáció tetszőleges méretű és funkciójú adatközpontok leírására szolgál, és elsősorban IT architektúrák menedzselését megkönnyítő megoldások alapjául szánják. A DCML Organization -- aminek tagja az Opsware, az Electronic Data Systems és a Computer Associates International -- bejelentették, hogy megkezdik a specifikáció elkészítését a múlt év vége óta elérhető követelmények alapján. Az OASIS bevonásától a készítők azt várják, hogy nagyobb érdeklődést mutatnak majd a nagyvállalati rendszerek készítői is.

A DCML támogatói szerint a specifikáció mélyebb integrációt tesz lehetővé a különféle informatikai rendszerek között és a utility computing jegyében megoldhatóvá válik az IT erőforrások dinamikus és automatizált elosztása az éppen aktuális üzleti igényeknek megfelelően.

"[Az OASIS] szép eredményeket mutatott fel [korábbi szabványok kidolgozásában], és ugyanennyire fontos, hogy az OASIS hozzáállása nagyon nyitott, alulról fölfelé építkező, ami a miénkhez nagyban hasonlít" -- tudatta Tim Howes, az adatközpontok automatizációjával foglalkozó Opsware informatikai vezetője. Az Opsware a DCML technikai csoport elnöke is egyben.

A megmozdulás felkeltette egy másik OASIS tag, a Sun Microsystems figyelmét is. Lényegesen javítana a specifikáció elfogadottságán, ha az abban foglaltak például a Sun N1 Grid System új változataiban is helyet kapnának. A Sun "sokkal szívesebben vesz részt a DCML-lel kapcsolatos munkában az OASIS elismert zászlója alatt" -- közölte Susan Struble, a Sun technológiai szabványosításának menedzsere.

Egyes OASIS tagok tovább vizsgálják a DCML-lel kapcsolatos folyamatokat és csak meggyőző eredmények esetén vennének részt a további munkában. Ezzel ellentétben a Hewlett-Packard egyáltalán nem szándékozik részt venni az új specifikáció kidolgozásában.

Steve Hernandes, a First Data vállalati menedzsment részlegének igazgatója elmondta, hogy a DCML olyan szintű előrehaladását várja, ami lehetővé teszi számukra az automatizált patch-kezelést, az IT eszközök hatékony menedzsmentjét és a heterogén rendszerek központosított frissítését.

A Microsoft nem vesz részt a DCML kifejlesztésében, ellenben saját XML-alapú megoldását, a System Definition Modellt viszi tovább, amit a Visual Studio 2005 és a DSI (Dynamic Systems Initiative) kezdeményezés eredményeképpen fejlesztett valamennyi alkalmazás támogatni fog.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 21. 11:04

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.