Szerző: roberto

2004. szeptember 3. 22:08

Megdőlt az eddigi kontinensek közötti hálózati sebességrekord

A Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) és Svájci

A Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) és Svájci Részecskefizikai Kutatóközpont (CERN) új transzatlanti sebességrekordot állított fel a kutatási célokat szolgáló, nagy sávszélességű Internet2 hálózat történetében. Az AMD, a Cisco, a Microsoft, a Newisys és az S2io szakembereiből álló kutatócsoportnak kevesebb mint tizenhét perc alatt 859 GB adatot sikerült továbbítaniuk a genfi CERN központot és a tőle 15766 km-re lévő pasadenai Caltech-et összekötő hálózaton.

A kutatók elsődleges célja, hogy a CERN-ben 2007-re megépülő, minden eddiginél nagyobb teljesítményű Large Hadron Collider (LHC) részecskegyorsító elkészültéig a kutatóközpontokat összekötő hálózat készen álljon a részecskegyorsítóból származó, várhatóan évi 15 petabájtnyi adat továbbítására, amit egy globális számítóközpont-hálózat fog feldolgozni.

A gigabites hálózatokban egyébként nem csak hardveres, fizikai korlátok léteznek, érdekes módon épp a TCP/IP hálózatok alapvető protokollja, a TCP (Transmission Control Protocol) bizonyult szűk keresztmetszetnek ugyanezen két kutatóközpont korábbi eredményei szerint.

Az új transzatlanti sebességrekord felállításához a S2io Xframe 10 GbE hálozati csatolóját, a Cisco Systems 7600-as sorozatába tartozó forgalomirányítókat, Newisys 4300-as sorozatú, AMD Opteron processzorral szerelt kiszolgálókat, Intel Itanium alapú kiszolgálókat, valamint a Windows Server 2003 64 bites verzióját használták.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról