Szerző: roberto

2004. szeptember 2. 00:09

Elkészült a DNS-alapú spamellenes technológia, a Sender ID első megvalósítása

A Sendmail Inc., a világ levelezőszerverinek jelentős

A Sendmail Inc., a világ levelezőszerverinek jelentős részén futó Sendmail nevű szerverszoftver kereskedelmi változatával foglalkozó vállalat tegnap bejelentette, hogy elkészült a Sender ID nevű elektronikuslevél-hitelesítési előírás első megvalósításának tesztváltozatával. A Sendmail szoftverhez készült nyílt forráskódú kiegészítő bárki számára hozzáférhető a Sendmail Inc. technológiai tesztoldalán, a www.sendmail.net-en keresztül.

A Sender ID protokoll egy tavalyi spamellenes kezdeményezés, a Sender Policy Framework (SPF) kiegészítése a Microsoft által, amire az óriáscég Caller ID-ként hivatkozik. Az egyébként még kidolgozás alatt álló Sender ID protokoll fejlesztésével jelenleg az internetet működtető protokollok kidolgozásáért és frissítéséért felelős IETF (Internet Engineering Task Force) MARID munkacsoportja (MTA Authorization Records In DNS; Levéltovábbítási Hitelesítő Rekordok DNS-ben) foglalkozik.

A Sender ID keretrendszerrel az elektronikus levelek címzettjei megbízható információt kaphatnak arról, hogy a hozzájuk eljutott levelek honnan érkeztek, ugyanis a levelek továbbítása előtt a levelezőszerverek DNS-alapú hitelesítést végeznek. A módszer alapvetően megváltoztathatja a manapság használatos spamellenes megoldásokat, amelyek a kéretlen leveleket elsősorban a tartalom alapján szűrik.

A napjainkban használt levelezőrendszerek alapelveit a nyolcvanas évek elején foglalták szabványba, és ezek az előírások a későbbi fejlesztések ellenére is a kilencvenes évek során köznapivá vált, szolgáltatásalapú TCP/IP hálózatokon tapasztalható magatartásformák áldozatául estek. Az e-mail egyik legnagyobb problémájává az vált, hogy viszonylag könnyen lehet tetszőleges domainneveken belüli címekkel leveleket feladni, akár a domainek tulajdonosainak tudta nélkül is. A Sender ID olyan mechanizmusokat biztosít, amelyekkel az SMTP-szerverek leellenőrizhetik, hogy a leveleket az internetre juttató e-mail címek mögött valóban van-e az adott domainben hitelesnek tekinthető levéltovábbító rendszer vagy sem.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról