Szerző: Budai Péter

2004. augusztus 18. 10:21

Szeptember elsején jelenik meg a Microsoft Host Integration Server 2004

[BetaNews] Az igencsak hosszadalmas béta tesztelést követően a Microsoft bejelentette a Host Integration Server (HIS) 2004-et. A szoftver a különféle platformok és szoftverek közötti kapcsolattartás megvalósítására kínál eszközöket.

[BetaNews] Az igencsak hosszadalmas béta tesztelést követően a Microsoft bejelentette a Host Integration Server (HIS) 2004-et. A szoftver a különféle platformok és szoftverek közötti kapcsolattartás megvalósítására kínál eszközöket.

A HIS a Windows Server Rendszer legújabb tagja, és a kategória többi megoldásához hasonlóan beépített támogatással rendelkezik XML webszolgáltatásokhoz, a Visual Studio .Net 2003 fejlesztői eszközcsaládhoz, és a Microsoft .Net keretrendszerhez. A HIS 2004 lehetővé teszi olyan webszolgáltatások elkészítését, amikkel meglévő, akár más platformokon futú szolgáltatások is elérhetővé tehetőek a külvilág, és egyben a több szoftverek számára a szolgáltatás-központú architektúra (SOA) felhasználásával.

A Microsoft egyik elsődleges célkitűzése, hogy költséghatékony integrációs megoldásokat nyújtson a középkategóriás rendszerekhez, illetve az IBM mainframekhez, ezáltal a Windows rendszerek és a nagygépek hatékonyan együtt tudjanak működni. A HIS 2004 ennek érdekében jelentős újdonságokkal jelentkezik, amikkel elérhető a biztonságos platformközi kommunikáció.

"Mostantól lehetőséget adunk a vállalatoknak, hogy legfontosabb üzleti mainframe alkalmazásaikat, adatforrásaikat, üzenettovábbító és biztonsági rendszereiket webszolgáltatásokon keresztül, a SOA koncepciónak megfelelően integrálhassák, ezáltal újrahasznosítható szoftverkomponenseket hozva létre" -- ismertette Ted Kummert, a Microsoft üzleti folyamatok és integrációs részlegének alelnöke a HIS 2004 céljait.

A szoftver legfontosabb újdonságai -- amik Kummert állításainak alapjául szolgálnak -- között megtalálható a Transaction Integrator (TI), a .Net keretrendszerbe épülő IBM DB2 adatbázisinterfész (managed data provider), a TI Host-Initiated Processing (HIP), az Enterprise single Sign-on (ESSO), és az IP-DLC (Data Link Control) Link Service.

A Transaction Integrator felelős a CICS (Customer Information Control System), az IMS (Information Management System), és az AS/400-as alkalmazások felől érkező üzleti szabályok lefordítására a webszolgáltatások számára. A TI a Visual Studio .Net programozási keretrendszeren keresztül kényelmesen testreszabható, és könnyedén alakíthatóak ki benne webszolgáltatások a korábban minden szempontból inkompatibilis szoftvermodulok fölé.

A HIP a Transaction Integratort egészíti ki olyan képességekkel, hogy az virtuális kliensként fordulhasson és IBM mainframe-ek, valamint AS/400-as rendszerek felé. Ezáltal megoldható az elosztott peer-to-peer rendszerek fejlesztése, továbbá a nagygépek logikai folyamatainak és adatkommunikációjának integrációja Windows Serverrel és SQL Serverrel.

Az IBM DB2 adatbázisokban tárolt adatok ezentúl a szabványos ADO.Net osztályokon keresztül, optimalizált DB2 providerrel érhetőek el. Az ezen keresztül kapott adatokat ki lehet ajánlani XML weszolgáltatások képében, valamint felhasználhatóak a Windows és ASP.Net alkalmazásokban, csakúgy, mint InfoPath és Microsoft Office komponensekben.

A biztonsági rendszerek integrációja terén is jelentős előrelépések történtek: a hitelesítési információk -- felhasználónév, jelszó -- egyszeri megadásával azok bármely kapcsolódó rendszerből elérhetőek az Active Directoryn keresztül. Ezáltal a BizTalk Server 2004, az IBM mainframe és középkategóriás rendszerek, illetve olyan IBM alkalmazások, mint a CICS, az IMS, a DB2, vagy az MQSeries is képes az Active Directory segítségével integrált autentikációt használni, amikben komoly szerepet játszik a felhasználó azonosítása.

Végül, de nem utolsó sorban az IP-DLS segítségével szabványos Systems Network Architectere over IP protokolon keresztül lehet az IBM z900 mainframe-ekről elérni a HIS 2004-el adminisztrált szolgáltatásokat. A Microsoft állítása szerint a vállalatok jelentős összegeket takaríthatnak meg a technológia használatával, mivel szükségtelenné teszi speciális routerek és jelprocesszorok használatát.

A HIS 2000 óta nem jelent meg újabb változata a Host Integration Servernek, egészen mostanáig. A korábbi verzióból hiányzott a .Net keretrendszer és a Visual Studio .Net támogatása, de a HIS 2004 révén már ez a termék is teljes értékű tagja lett a Windows Server Rendszernek.

A HIS 2004 szeptember elsején jelenik meg kétféle kiadásban: a Standard verzió várhatóan 2499 dollárba fog kerülni; tartalmazza a központi szolgáltatásokat, egyedül a Transation Integrator alkalmazásintegrációs képességei, és az üzenet alapú kommunikáció (IBM MQSeries, Microsoft Message Queuing) integrációjának képessége hiányzik belőle. Az Enterprise változat minden ismertetett modult tartalmaz, és 9999 dolláros áron kerül forgalomba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról