:

Szerző: Bizó Dániel

2004. augusztus 16. 17:32

A Nagy Testvér megóv a kísértéstől

[Australian IT/HWSW] Egy kínai bíróság négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélt egy nőt, aki webkamera és mikrofon segítségével online audio-vizuális élményben részesítette a fizető látogatókat. Az ítélet valószínűleg csak az első egy igen hosszú sorban.

[Australian IT/HWSW] Egy kínai bíróság négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélt egy nőt, aki webkamera és mikrofon segítségével online audio-vizuális élményben részesítette a fizető látogatókat. Az ítélet valószínűleg csak az első egy igen hosszú sorban.

A kínai kormány idén júliusban látott neki az internet kínai részének pornótól való megtisztításához, amely máris több száz letartóztatottat és több mint 700 leállított weboldalt eredményezett. A hírről a kínai állami televízió is beszámolt. Yanli Wang három hónap alatt több mint egymillió forintnyi jüant keresett az online közönség vetkőzéssel való szórakoztatásával. A híradás szerint körülbelül 110-en fizettek elő a napi négy órát tartó szolgáltatásra.

Ezzel egy időben Kína legnagyobb mobilszolgáltatója szintén bejelentette, hogy fokozza pornó elleni küzdelmét az inkriminált oldalak telefonszámainak blokkolásával. Ahogyan az a világ más részein, így nálunk is elterjedt, sok oldal emelt díjas SMS révén biztosítja a szolgáltatásra való előfizetés lehetőségét.

Az üldöző kampány a kínai hatóságok azon aggodalmát tükrözi, hogy az internet zabolátlansága rossz hatással lehet a szörfözők egyre népesebb táborának jelentős részét kitevő fiatalságra nézve. Kínában mindössze 6,8 százalékos penetráció mellett már több mint 87 millió internetező van, több mint 31,1 millió szélessávú előfizető mellett.

Az állam ilyetén beavatkozása az egyének számára lényegesen nagyobb szabadságot biztosító, demokratikus berendezkedésű társadalmak értékrendje alapján talán elfogadhatatlan, de a látszólag orvosolni kívánt probléma igenis valós. Az internet elterjedtsége és jelenlétének ideje mára Magyarországon is elérte azt a szintet, mikoris egyre több, a Nagy Hálózatot kevéssé öntudatosan használó ember küszködik pszichoszociális zavarokkal.

Vizuális teremtmények lévén a jellemzően inkább férfiakra veszélyes online pornó egészségtelen mértékű fogyasztása és az általa stimulált érzések és vágyak a valós, hús-vér életben való le nem vezetése komoly problémákat okozhatnak az illető szexuális életében és párkapcsolatában is. A függővé vált emberek egyre kevésbé képesek kielégülni a valóság nyújtotta érzésekben, látványban, mivel a virtuális szex által felállított mérce elérhetetlen.

Kifejezetten veszélyes ez a még formálódó fiatalokra nézve, akiknek nincs vagy nagyon kevés valós tapasztalatuk van a téma valódi mibenlétével kapcsolatban. Az ellenkező nemmel való viszonnyal és a szexualitással kapcsolatos tanulás így részben vagy egészében az online pornó valóságtól elrugaszkodott világában mehet végbe, ami túlzás nélkül később szinte helyrehozhatatlan károkat is okozhat egy fiatal pszichéjében és szocializációjában. Ennek egy megtestesülése a partner, főként a nők nem egyenrangú partnerként, hanem szexuális tárgyként való kezelése.

Ennek hatására a problémával küszködők egyik részénél potenciazavar, másik részüknél pedig a partnerek gyors váltogatása jelentkezik. Talán furcsán hat egy alapvetően informatikai szaklap oldalain egy ilyen téma, de a problémák megszüntetéséhez először azok felszínre hozása szükséges. Egy szabadelvű társadalomban nem az állam, hanem az emberek felelőssége, hogy odafigyeljenek egymásra és magukra. Sok beteg ember nem képes magától felismerni gondjai valódi forrását, így a megfelelő lépéseket sem tudja megtenni.

Szólj hozzá a fórumban!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 18:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.