Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. augusztus 11. 07:10

Megszűnhet az informatikai minisztérium

[HWSW hírösszefoglaló] Részben egymásnak ellentmondó, de semmiképpen sem az informatikai tárca és Kovács Kálmán stabil helyzetére utaló hírek láttak napvilágot tegnap. Egyesek szerint csak felmerült az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) megszüntetésének gondolata, ám ezt elvetették, mások már azt is tudni vélik hova kerülnek a tárca feladatai. Egy tűnik csak biztosnak: a kormányfő augusztus 20-ig dönt a kormány átalakításáról.

[HWSW hírösszefoglaló] Részben egymásnak ellentmondó, de semmiképpen sem az informatikai tárca és Kovács Kálmán stabil helyzetére utaló hírek láttak napvilágot tegnap. Egyesek szerint csak felmerült az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) megszüntetésének gondolata, ám ezt elvetették, mások már azt is tudni vélik hova kerülnek a tárca feladatai. Egy tűnik csak biztosnak: a kormányfő augusztus 20-ig dönt a kormány átalakításáról.

Az IHM-en belüli változtatásokkal kapcsolatos hírek nem újkeletűek: hónapok óta makacsul tartja magát egy ellenőrizhetetlen hír, miszerint a tárca élén változtatásra lehet számítani. Kovács Kálmán helyére egyesek Csepeli Györgyöt, a jelenlegi politikai államtitkárt, illetve Kóka Jánost, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnökét vizionálták.

Amennyiben a tárca stratégiának korábbi ismertetéséből indulunk ki, és az elkövetkező másfél évet a tartalomfejlesztési koncepciók megvalósításának időszaként tekintjük, akkor Csepeli György tűnik esélyesebbnek, ugyanakkor ha azt tekintjük, hogy az IHM túl van a legnagyobb feladatán, hiszen január 1-től életbe lépett az elektronikus hírközlési törvény, akkor indokolatlannak tűnik a jelenlegi miniszter leváltása.

Tegnap azonban olyan hírek terjedtek el, miszerint akár az egész informatikai tárca is megszűnhet. Az köztudott volt eddig is, hogy Medgyessy Péter kormányátalakítást tervez, de ennek pontos menetrendje még ma sem ismert. Tegnap a kormányfő tárgyalt a koalíciós pártok elnökeivel, s ezt követően szabadult ki a hír a palackból: megszűnhet az ifjúsági és az informatikai tárca, s karcsúbb lehet a Gazdasági Minisztérium is.

Mivel az informatikai tárca vezetője a Szabad Demokraták Szövetségének a tagja, a minisztérium megszüntetésével, vagy az alternatívaként felmerülő fejcserével kapcsolatos hírt Kuncze Gábor pártelnök kommentálta, s ő úgy vélte: nincs szükség változtatásra -- idézte tegnap a vezetőt az [origo]. Az Index ugyanakkor emlékeztet az SZDSZ vezetőinek múlt heti nyilatkozataira, mely szerint a párt el tudna fogadni olyan kompromisszumot, mely adócsökkentést jelentene, de tárcák megszűnésével járna.

A mai Magyar Nemzet úgy értesült, hogy az informatikai tárca megszüntetését, vagy Kovács Kálmán lecserélését el tudná fogadni a szabad demokraták vezetősége, ha a szintén SZDSZ-es oktatási minisztérium megerősödhetne. A tárca megszűnésére, vagy a vezető elmozdítására pedig ürügyként a méregdrágán beszerzett kakaóbiztos számítógépek ügyét hozhatnák fel.

Keveset ír a Népszava az informatikai tárcával kapcsolatban, azt azonban tudni véli, hogy megszüntetése esetén az IHM feladatai a Nemzeti Hírközlési Hatósághoz kerülnének át (a lap Hírközlési Felügyeletet említ). Emlékeztet ugyanakkor arra, hogy Kuncze Gábor a minisztériumok számának csökkenésével kapcsolatban csak annyit nyilatkozott, hogy erről még korai lenne beszélni, majd később, az MTI-hez eljuttatott közleményében az SZDSZ úgy nyilatkozott: nem látnak indokot egyetlen SZDSZ-es tárca csökkentésére sem.

A Magyar Hírlap értesülései szerint nem csökken a minisztériumok száma, ugyanakkor egy új minisztérium létrehozásáról is szól -- ez pedig egy korábbi tárcánaknak a megszűnését is jelentheti. A lap ugyan szinte semmit nem foglalkozik az informatikai tárcával kapcsolatos ötletbörzén felmerült hírekkel, de az beszédes, hogy az IHM és a GYISM megszüntetésével kapcsolatban szocialista politikusi körök csak az utóbbit próbálták cáfolni -- az IHM esetleges megszüntetésének a kérdése tehát nyitott maradt.

Tulajdonképpen cáfolja az Index tegnapi hírét a mai Népszabadság, mikor arról ír, hogy az adócsökkentésnek nem lehet ára szabad demokrata tárca megszűnése. A lap kiemeli: nem érint SZDSZ-es tárcákat a tervezett átalakítás.

A sok nyilatkozat és háttérinformáció ellenére azonban egyelőre csak annyit tudni biztosan, hogy még augusztus 20-a előtt lezárulnak a kormányátalakítással kapcsolatos tervezések. Hogy lesz-e csúcsszintű képviselete a magyar kormányban az informatikának, vagy az ágazat irányítása átkerül más tárcához, esetleg a Miniszterelnöki Hivatalhoz -- most még kérdéses.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról