Szerző: Bodnár Ádám

2004. augusztus 9. 11:04

Ősszel jön a Novell vállalati Linux-disztribúciója

A San Franciscóban rendezett LinuxWorld Expón a Novell bejelentette, hogy ősszel dobja piacra vállalatoknak szánt asztali Linux-disztribúcióját, amely a SuSE és a Ximian technológiáit egyesíti.

A San Franciscóban rendezett LinuxWorld Expón a Novell bejelentette, hogy ősszel dobja piacra vállalatoknak szánt asztali Linux-disztribúcióját, amely a SuSE és a Ximian technológiáit egyesíti.

A termék alapján a SuSE Linux Desktop képezi majd, azonban tartalmazza a Ximian Desktop felhasználói felületet, valamint olyan komponenseket, amelyek biztosítják a Novell GroupWise csoportmunka-szoftverrel való zökkenőmentes együttműködést. A Novell asztali Linuxát jelenleg a Novell Linux Desktop nevet viseli, azonban a cég szerint korántsem biztos, hogy ősszel ugyanezen a néven kerül majd forgalomba.

A csomag szinte biztosan a Novell nevét fogja viselni, azonban a cég továbbra is megtartja a SuSE márkanevet, valamint a hozzá kapcsolódó emblémát, a zöld gekkót. A cég szerint a SuSE igen ismert és elismert, értékes márkanév és a cégnek semmi oka nem lenne megválni tőle. Más a helyzet a Ximiannal, a Novell által tavaly felvásárolt szoftvercég termékei ma már kivétel nélkül Novell márkanév alatt kerülnek forgalomba.

A Novell idén márciusban, BrainShare rendezvényén jelentette be, hogy kifejezetten vállalati felhasználóknak szánt Linuxszal jelentkezik. A cég szerint a szabad forrású operációs rendszer az idei évben látványosan erőre kap majd és a szerverek után végre az asztali gépeken is egyre többen kezdik használni. A vállalat elképzeléseit látszik alátámasztani, hogy az IDC szerint tavaly több Linux-példány talált gazdára, mint Mac OS.

A Novell Linux Desktop legfontosabb ellenfele természetesen a Microsoft Windowst lesz. A vállalat arra épít, hogy a Linux egyre erősebb a szerverek szegmensében és a linuxos szerverekhez leginkább linuxos asztali gépek passzolnak. A Novell ugyanazzal a stratégiával szeretné legyőzni a Microsoftot, amelynek segítségével a Microsoft legyőzte a Novellt a hálózati operációs rendszerek piacán: a hangsúly az asztali és a szerver operációs rendszerek közötti zökkenőmentes együttműködésen lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról