Szerző: Bodnár Ádám

2004. augusztus 3. 11:04

Steve Ballmer szerint 2005-ben biztos nem jelenik meg az új Xbox

Steve Ballmer
Steve Ballmer
A múlt hét csütörtökén egy pénzügyi elemzők számára rendezett tájékoztatón Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója kerek perec kijelentette, hogy cége 2005-ben bizonyosan nem dobja piacra az új Xbox konzolt.

"Nem lesz jövőre új Xbox, de ettől függetlenül keményen dolgozunk az új konzolon, csak ennyit mondhatok" -- mondta Ballmer, aki hozzátette, hogy az új konzol legnagyobb dobása a teljesen megújult Xbox Live internetes többjátékos rendszer, valamint a népszerű Halo játékszoftver második része lehet. Az azonban nem világos, hogy Ballmer 2005 alatt naptári évet, vagy pénzügyi évet értett-e. A Microsoft 2005-ös pénzügyi éve ugyanis 2005 június 30-án ér véget, ilyenformán nem kizárható egy 2005 karácsonyi megjelenés.

Korábbi pletykák szerint a Microsoft az idén szeptemberben tartandó X04 rendezvényen jelentette volna be az új Xboxot és a 2005-ös Consumer Electronics Show vagy Game Developers Conference alkalmával mutatta volna be az első működő példányt, majd az ünnepekre piacra dobta volna a készüléket. Ballmer kijelentése azonban cáfolni látszik ezeket a híreszteléseket. Egyelőre még az sem világos, hogy pontosan milyen néven is lesz kapható a Microsoft új konzolja, egyesek szerint az Xbox 2 név mellett esélyes lehet a Xenon is, amely a készülék fejlesztési kódneve.

Amint arról korábban már hírt adtunk, a jelenleg elérhető információk szerint a Xenon hardvere három darab 3,5 GHz-es PowerPC G5 processzormagot tartalmaz, amelyeket egy chipre integráltak. A grafika megjelenítéséről 500 MHz-es ATI videochip gondoskodik, amely 10 Mbyte beágyazott memóriát tartalmaz. A videochip és a processzorok közös memórián osztoznak. Míg az Xboxban 64 Mbyte DDR SDRAM található, utódában 256 Mbyte kap helyet.

A Xenonban várhatóan az alapkonfiguráció része lesz a 10/100 Mbps sebességű Ethernet-vezérlő, valamint az USB2.0 kontroller, amelyhez a játékvezérlőkön kívül kamerát, mikrofont vagy adattárolót is lehet majd csatlakoztatni. A Xenon elődjéhez hasonlóan négy kontrollert támogat. Érdekesség, hogy a konzol külsejének tervezése jelenleg is zajlik, egyelőre nem tudni, milyen lesz a végleges forma, csupán annyi bizonyos, hogy a készülék kisebb lesz, mint az Xbox.

Egyelőre nem tudni, hogy a Xenonban lesz-e merevlemez, mindössze annyi biztos, hogy a konzolhoz csatlakoztatható ilyen periféria. Ez annyit tesz, hogy amennyiben a konzol gyárilag nem tartalmaz merevlemezt, a felhasználók később külön egységként megvásárolhatják azt. Amennyiben a dokumentum valóban igazi, akkor arra lehet következtetni, hogy a Microsoft továbbra is vizsgálja, feltétlen szükséges-e a készülékbe merevlemezt építeni.

A Xenon nem kompatibilis az Xboxszal, azonban elegendő teljesítménnyel rendelkezik annak emulációjához, így elvben megoldható, hogy az Xboxra írt játékok fussanak a Xenonon. Egyelőre nem tudni, a konzol futtatni fogja-e elődjére írt programokat, a Microsoft szerint az emuláció kifejlesztése és főként ellenőrzése elég nagy feladat, ezért mindenképp meg kell vizsgálni, van-e valós igény az Xboxra írt játékok használatára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról