Szerző: Bodnár Ádám

2004. augusztus 3. 09:48

Régi-új Pentium 4 chipek az Inteltől

Az Inteltől kiszivárgott dokumentumok szerint a vállalat nem hagyja cserben a Socket 478 foglalattal ellátott alaplapok tulajdonosait és a közeljövőben újabb processzorokat dob piacra számukra.

Az Inteltől kiszivárgott dokumentumok szerint a vállalat nem hagyja cserben a Socket 478 foglalattal ellátott alaplapok tulajdonosait és a közeljövőben újabb processzorokat dob piacra számukra.

Noha a vállalat új chipjei már kivétel nélkül 90 nanométeres csíkszélességgel készülnek, úgy tűnik, a cég nem ragaszkodik olyan görcsösen az LGA775 tokozáshoz és a chipek egy részét mPGA478 tokozásban is piacra dobja. Emellett néhány régebbi, 130 nanométeres csíkszélességű chipet is bemutat új tokozásban.

A tervek szerint a vállalat 3,6 GHz-es Pentium 4 chipjéből, amely eddig csak LGA775 tokozásban volt elérhető, hamarosan megérkezik a Socket 478 foglalatba illeszkedő változat, a 3,8 GHz-es Pentium 4-ből, illetve a 3,6 GHz-es Pentium 4 Extreme Editionből pedig már a premier idején hozzáférhető lesz mindkét kivitel. Az Intel egyik új, 90 nanométeres csíkszélességű Celeronjából, a 3,46 GHz-es verzióból is készül mPGA478 tokozású változat.

Az új mPGA478 chipek várhatón megjelenése jelentősen meghosszabbítja a régebbi, i865 és i875 chipkészletes alaplapok életciklusát, amely örömhír azon felhasználók számára, akik nem akarnak vagy tudnak a DDR2 memóriákat és PCI-Express eszközöket, valamint LGA775 kivitelű processzorokat támogató i915 vagy i925 chipkészletes alaplapra váltani.

Úgy tűnik, a kínálat bővítése érdekében az Intel több, régebbi processzornak is kiadja LGA775 változatát, ezek közé tartozik a 2,8 GHz-es, 3 GHz-es és 3,2 GHz-es, Northwood magos Pentium 4. A csúcskategóriás teljesítményt kereső felhasználók részére az Intel két új Pentium 4 Extreme Edition processzort is bemutat, a 3,2 GHz-es és 3,46 GHz-es chipek már 1066 MHz-es front side busszal járnak és 2 Mbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaznak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról